avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tainuire la insusirea bunului gasit!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tainuire la insusirea bunului gasit!

Buna ziua,
Situatia se prezinta dupa cum urmeaza:
- un bun gasit pe strada,ulterior transmis spre valorificare unei terte persoane,valorificat,rascumparat de terta persoana,si ulterior predat politiei tot de terta persoana.
-declaratiile constau in persoana ce l-a gasit a recunoscut fapta si a declarat ca regreta cele intamplate si e deacord cu despagubirea partii vatamate,doar ca nu l-a valorificat si la facut cadou.Terta persoana a declarat ca l-a primit cadou,ca nu stia ca de unde a provenit si ca il preda politiei.
-prejudiciul e recuperat,atat persoana ce l-a gasit cat si terta persoana au fost chemati in calitate de martori.
-singura omisiune in declaratii este faptul ca nu s-a mai valorificat si ca terta persoana nu stia de provenienta bunului.
-Ambele persoane fara antecedente.
Ce incadrari se pot crea de aici?Infractiunea celui ce l-a gasit este de "insusirea bunului gasit" iar pentru terta persoana poate fii de "tainuire".
In aceste conditii in functie de incadrare ce pedepse se pot aplica?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
logoash, utilizator
Cel mai recent răspuns: logoash , utilizator 12:54, 27 Aprilie 2012
Pentru existenta infractriunii de tainuire, cel care a primit bunul trebuia sa cunoasca faptul ca bunul provine din savarsirea unei infractiuni. El trebuia, de asemenea, sa primeasca bunul spre a-l valorifica. Daca nu l-a primit spre a-l valorifica, insa cunostea provenienta bunului, atunci avem o alta infractiune , anume ,,favorizarea infractorului,,.
Daca cel care a primit bunul gasit nu cunostea ca bunul este produsul unei infractiuni, el nu va raspunde penal.
Pentru tainuitor pedeapsa se incadreaza intre 2 si 7 ani pedeapsa cu inchisoare.
Pentru autorul infractiunii de inssire a bunului gasit pedeapsa este intre o luna si 3 luni sau amnda.
In ipoteza in care cel care a primit bunul, spre a-l valorifica sau nu, cunostea provenienta bunului, cum am spus, ne aflam in prezenta infractiunii dse favorizare a infractorului, pentru care pedeapsa este intre 3 luni si 7 ani inchisoare.
1- Însusirea bunului gasit prevazut de art. 216 Cod penal
"Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun gasit autoritaţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseşte cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeaşi pedeapsa se sancţioneaza şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului."

2-Tainuirea ,prevazuta de art. 221 C0d penal
"Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificarii acestuia, cunoscând ca bunul provine din savârşirea unei fapte prevazute de legea penala daca prin aceasta s-a urmarit obţinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fara ca sancţiunea aplicata sa poata depaşi pedeapsa prevazuta de lege pentru infracţiunea din care provine bunul tainuit.
Tainuirea savârşita de soţ sau de o ruda apropiata nu se pedepseşte."


Din declaratii reiese ca nu se stia de provenienta bunului de catre terta persoana,tot ea a fost cea care l-a predat politiei.Iar persoana ce l-a gasit a afirmat ca da l-a gasit si l-a facut cadou.
Bunul a fost valorificat,dar s-a rascumparat si ulterior predat organelor in aceasi stare.
As fii interesat,de incadrare stric pe baza declaratiilor existente in acest moment si pe care le-am explicat mai sus.
Iar in raport cu infractiunea de insusire a bunului gasit aplicata persoanei ce l-a gasit - ce pedeapsa se poate aplica celui ce a tainuit bunul sau a favorizat infractorul?
Multumesc!
logoash a scris:


Iar in raport cu infractiunea de insusire a bunului gasit aplicata persoanei ce l-a gasit - ce pedeapsa se poate aplica celui ce a tainuit bunul sau a favorizat infractorul?
Multumesc!


Pedeapsa ce se va aplica tainuitorului cat si favorizatorului , nu poate depasi pedepasa prevazuta de lege pentru autor.
Nu se poate sti care va fi pedeapsa sau incadrarea, pentru ca declaratiile existente mai trebuie coroborate si cu alte probe , incadrarea facandu-se in functie de tot probatoriul existent, iar aplicarea pedepsei, daca va fi cazul, se va individualiza intai in functie de toate circumstantele cauzei , atat cele cu privire la persoane cat si cu privire la fapta.
Din experienta dvs ce pedeapsa crede-ti ca s-ar putea aplica tinand cont de cele expuse pana acuma?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie in dosar penal - in calitate de martor! logoash logoash Buna seara, Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o situatie delicata pe care as vrea sa o prezint si daca se poate sa ma ajutati cu niste ... (vezi toată discuția)
Favorizarea infractorului ....sfat va rog raulbalaur raulbalaur As dori sa stiu daca pot raspunde penal daca ascund o persoana care are un mandat de arestare .Precizez ca persoana respectiva este o ruda apropiata un ... (vezi toată discuția)
Practica judiciarã reprezintã interpretarea legii de cãtre organele responsabile cu aplicarea acesteia. cateva exemple în materie de tãinuire: rodica_post rodica_post La analiza oricărei infracţiuni, şi pentru o mai bună înţelegere a acesteia trebuie să studiem şi practica judiciară întrucât practica judiciară ... (vezi toată discuția)