In primul rand, vreau sa imi cer scuze daca a mai fost discutat acest subiect (cautarile mele nu s-au finalizat cu un raspuns satisfacator).
Sunt angajata unei firme din Romania si sunt detasata in Franta. Detasarea e pentru sase luni, insa va fi prelungita, acesta fiind si scopul angajarii.
As dori sa stiu ce drepturi am. Din punct de vedere salarial, cred ca este ok - primesc salariul de baza plus diurna de 36€/zi.
Am o nelamurire in ceea ce priveste programul de lucru. Conform art. 47 alin. (2) din Codul Muncii "Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.". In Romania, se lucreaza 40h/saptamana iar in Franta 35h/saptamana. Se aplica in acest caz articolul 47 sau este alta lege care reglementeaza acest aspect?
De asemenea, potrivit art. 46 alin. (4) "Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.". In momentul de fata, compania imi deconteaza doar doua calatorii dus-intors pe an. As dori sa stiu daca ar trebui sa beneficiez de mai multe. Totodata, ma intereseaza cum se stabilesc conditiile si suma maxima pentru cazare.
Si ultima intrebare. Luna trecuta a fost un control ITM la compania unde sunt detasata, motiv pentru care, in ziua respectiva, am fost trimisa in deplasare la partenerul din Germania. Acest lucru ma face sa banuiesc ca ceva nu este in regula cu detasarea mea. Este vreo modalitate prin care as putea sa fiu sigura?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va doresc o zi frumoasa.
Referitor la programul de lucru: nu ati specificat daca in Franta lucrati 35h/saptamana sau angajatorul va tine 40 de h ca in Ro. Daca lucrati 35h, unde este problema?
Daca angajatorul va trimite in Franta din data de ... pana in data de...., va deconteaza cheltuielile dus intors. In situatia in care, in intervalul in care sunteti in Franta, angajatorul va cheama in tara, va va deconta cheltuielile. Nu se pune problema de ''ar trebui sa beneficiez de mai multe''. Cheltuielile cu transportul va vor fi decontate de cate ori faceti deplasari in tara la cererea angajatorului, nu cele facute pentru ca asa doriti dv, pe acestea din urma le suportati personal.
Suma conditiile de cazare sa fie decente, iar suma de bun simt, doar nu o sa va cazati in cele mai extravagante hoteluri.
Referitor la deplasarea in Germania si controlul respectiv, poate a fost o pura coincidenta.
In ceea ce priveste programul de lucru, evident lucrez 40h. Asa cum ati specificat si dvs, nu ar fi nicio problema daca as lucra 35h.
In privinta conditiilor de cazare, nu sunt tocmai decente. Sunt cazata intr-o camera care se afla in cladirea firmei la 20 km de oras, intr-o zona industriala. Baia si bucataria sunt comune cu ceilalti angajati. Cand am cerut sa mi se inchirieze un apartament, asa cum mi s-a promis la angajare, mi s-a raspuns sa ma multumesc cu cazarea primita si ca se gandesc chiar sa imi ceara o suma de bani pentru cheltuieli.
Cat despre deplasarea in Germania, nu a fost nicio coincidenta. Mi specificat ca motivul deplasarii este evitarea controlului ITM.
Detasare hg 714
Boslau
Buna ziua
Am urmatoarea situatie: un angajat al primariei a fost detasat pentru 3 saptamani de luni pana vineri pentru un program de instruire in alta ... (vezi toată discuția)