1.Nu, pentru sentinta judecatoriei este definitiva si irevocabila de la data pronuntarii si nu se comunica.
2.Nu, pentru ca vorbim de un titlu care este executoriu de la data pronuntarii fara vreo alta formalitate.
Aveati posibilitatea sa solicitati instantei imediat dupa pronuntarea sentintei un certificat de grefa si sa predati permisul impreuna cu acest certificat.
Art. 118. -Oug.195/2002
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(3 ind.1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Art. 120. - (1) Procesul-verbal neatacat în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, precum şi, după caz, hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat plângerea constituie titluri executorii, fără vreo altă formalitate.
problema e ca judecatoarea mi-a spus pe 20.10.2011 ca va mai fi un termen ..s-a terminat sedinta si apoi a luat si hotararea definitiva fara ca eu sa stiu. e normal? tot ce mi-a spus a fost ca voi primi acasa instiintare pentru un nou termen.
Si care a fost motivul amanarii cauzei, daca sustineti ca instanta a acordat unu nou termen de judecata?
Eu ma indoiesc de ceea ce afirmati dvs., pentru ca in situatia in care cauza se amana , termenul de judecata se acorda in sala de judecata, tocmai ca partile prezente sa ia la cunostinta de termenul acordat.
De altfel este si ilogic ca instanta sa va mai citeze in situatia in care erati prezent si cauza era in stare de amanare.
Eu cred ca instanta a spus ca ramane in pronuntare, iar dvs. nu ati inteles ce presupune acest lucru.
cum nu ma pricep la cele ce tin de avocatura si a fost pentru prima data cand am "vizitat" tribunalul am decis sa ma apar singur.
judecatoarea a spus ca ramane in pronuntare dar a si spus ca voi primi acasa pentru un nou termen. ok ce a fost a fost .. sunt eu mai nestiutor dar nu era normal ca dupa ce sa dat sentinta sa fiu instiintat acasa despre rezultat? daca nu am fost instiintat pot face ceva pentru a reduce cele 60 de zile de suspendare deoarece in urma piederii procesului nu am dus permisul la politie(deoarece nu am stiu ca am pierdut) la 30 de zile?
va multumesc pentru timpul acordat si rabdarea de care dati dovada.
Cand instanta spune ca ramane in pronuntare, inseamna ca dosarul s-a judecat si pe cale de consecinta nu mai exista un alt termen de judecata.
Acest lucru presupune ca instanta umeaza sa se pronunte prin sentinta.
De minuta sentintei ( admite sau respinge plangerea) aveati posibilitatea sa luati la cunostinta chiar a doua zi, interesandu-va la arhiva instantei sau de pe portalul instantei.
Dat fiind faptul ca sentinta este definitiva si irevocabila de la data pronuntarii, nu se mai comunica partilor pentru ca ea nu mai poate fi atacata cu recurs.
Legea 202/2010 a inlaturat calea recursului in astfel de plangeri si cum nu mai exista posibilitatea atacarii cu recurs, sentinta devine definitiva si irevocabila de la data pronuntarii, asa cum ati lecturat in textul art.118 de mai sus.
Pentru ca hotararile civile se redacteaza in termen de 30 de zile de la pronuntare, iar dvs. trebuia sa predati permisul in 15 zile de la pronuntare, aveati posibilitatea sa solicitati instantei eliberarea unui certificat de grefa cu solutia inastantei si impreuna cu acest certificat de grefa sa predati permisul de conducere in termenul indicat in textul de lege.
Din pacate nu exista posibilitatea reducerii perioadei de 60 de zile in acest caz.