avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Asigurari de sanatate PFA pensionar
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Asigurari de sanatate PFA pensionar

Buna seara,
Va rog sa-mi spuneti daca un pensionar care este si PFA trebuie sa plateasca asigurari de sanatate, atata timp cat un salariat nu trebuie sa plateasca pentru ca i se retine din salariu.
Si mie mi se retine din pensie.
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 22:31, 27 Aprilie 2012
Da, trebuie sa plateasca 5,5% din v. net realizat ca si PFA, asa este legea. Rationamentul dvs este nepotrivit cel putin din urmatorul motiv:
- daca unui salariat i se retine din salariu CASS, iar dvs din pensie, situatie este cumva "echilibrata" insa dvs mai realizati si venituri din PFA, deci trebuie sa contribuiti si pentru acestea;
este ca si cum salariatul ar mai avea un al 2-lea loc de munca, situatie in care si salariatul ar contribui de 2 ori !
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
mayer, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass in cazul pensiilor mai mari de 740 lei ruxyradu ruxyradu Buna ziua, as dori sa stiu daca, intr-adevar, cota CASS de 5.5% se va aplica INTREGII sume a pensiilor mai mari de 740 lei. Daca da, pensionarii cu pensii ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)