Buna ziua! In ultimele 6 luni am fost "victima" a 2 recursuri pierdute. La primul am primit redactarea hotararii, la al 2lea inca nu... Trecand peste doza de subiectivism, nu am putut sa nu remarc lapidaritatea si inconsistenta explicatiilor, avand chiar perceptia ca nu se vbeste prea mult despre motivatia hotararii, ci doar se face o trecere in revista a diferitelor pasaje din aleagatiile partilor. Nu tu referiri la probatoriu, nimic... Dat fiind ca recursurile sunt definitive si irevocabile practic in motivatia instantei ar putea fi trecuta si, sa zicem, o poezie de Mihai Eminescu :(. Astept cu interes redactarea hotararii celui de-al doilea recurs pierdut!
Ce parerea aveti? Ce se poate face daca motivarea e total ..nemotivata? Multumesc!
Impotriva unei hotarari irevocabie nu se pot exercita decat una dintre caile extraordinare de atac, contestatia in anulare si/sau revizuirea.
Acestea se pot exercita numai in conditiile prevazute de art.317 -322 din Codul de procedura civila .
S-ar putea scrie si cronica unui meci de fotbal intr-o hotarare judecatoreasca, dar asta nu se va intampla pentru ca ii "prinde" Inspectia Judiciara.
Lasand gluma la o parte, nu se poate face nimic. Faptul ca hotararile irevocabile sunt motivate lapidar nu este motiv de contestatie in anulare sau de revizuire.
Dacă motivarea e total ..nemotivata puteți iniția o aplicație CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, în jurisprudența Curții, acest lucru violând drepturile arătate în Art. 6.1 al Convenției. Evident, o puteți face dacă sunt întrunite și condițiile Art. 35 al Convenției.
Totuși, vă rog să aveți în vedere că o motivare succintă nu constituie, în sine, o violare a dreptului la un proces echitabil, motivarea fiind nevoie să fie cu adevărat deficitară sub aspectul justificării soluției pentru a fi încălcat dreptul sus-menționat.
multumesc! cand ma refeream la lapidaritatea motivarii aveam in vedere lipsa comentariilor instantei legate de punctele solicitate de mine in actiune si intarite de materialul probator admis. Astfel e foarte simplu de aratat si verificat, de exemplu, ca un executor judecatoresc a incasat un comision care excede cei 10% (+TVA) aplicat la valoarea unei executari sub 50.000lei. Din pctul meu de vedere instanta ar trebui sa analizeze fiecare punct probat al cererii mele si sa raspunda conform. Din pacate raspuns e de genul " s-a analizat materialul si s-a constat ca recursul este nefondat". De fapt motivarea finala a instantei ar trebui sa se constituie in suma motivarilor punctuale ale cererii.#-o . In lipsa acestor motivatii partiale care sa justifice o hotarare finala este imposibil sa faci, fie si la CEDO, o plangere impotriva unei hotarari nedrepte.
Plangere cedo
gabyteo
Buna ziua
Daca pierd un proces la CSJ ma pot adresa CEDO sau mai este vreo cale de atac? Este necesar recursul in anulare ?
Va multumesc (vezi toată discuția)
Plangere cedo
popescu-sorin
as dori sa fac plangere la cedo dar nu am bani sa platesc un avocat si am inteles ca ar fi organizatii care fac gratuit acest lucru sau cineva care ar face ... (vezi toată discuția)
Cedo
geo-vem
O proba ce nu intruneste cerintele legii si este luata in considerare de catre instanta fara a o verifica, cu efecte asupra rezultatului unui proces sau ... (vezi toată discuția)