avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care ar fi temeiul de drept?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care ar fi temeiul de drept?

Un un proprietar de apartament membrul al Asoc de Prop., cu cheltuielile de intretinere ale asociatiei la zi, poate actiona in instanta pe presedintele asociatiei? pentru ca, are restante la intretinere mai mult de 10 luni, deasemeni nu ia nici o masura pentru a recupera restantele de la proprietarii care au datorii la intretinere ca si domnia-sa, Deasemeni, nu-si indeplineste obligatiile, cei revin prin disp. L.Nr.230/2007, (in functia de presedinte fiind sustinut tocmai de cei care incalca legea ca si domnia-sa).
Intrebarea este, se poate actiona in instanta presedintele asociatiei de catre proprietar ?,, care ar fi temeiul de drept, deasemeni care ar fi "dreptul subiectiv ocrotit de lege" deasemeni care ar fi ''interesul''?
Arat,,,, fiind restante mari la achitarea facturilor furnizorilor de utilitati (apa, lift, e-on, etc.), acestia ameninta mereu cu oprirea furnizarii serviciilor respective,,,si, consider ca cei ce sunt buni platnici, nu mai pot beneficia de aceste servicii din cauza presedintelui asociatiei care are restante mari el, si acopera mereu pe rai platnici a cotelor de intretinere ce le revin,,, Care ar fi solutia, ?
Astept raspunsuri cat mai multe; pertinente si concrete pe categoria "Drept Civil'', pe categoria Asoc. de Prop.:(.
Va multumesc anticipat..=D>

Pe scurt: NU.
Ceva mai pe lung: Presedintele asociatiei poate fi schimbat din functie cu votul majoritatii membrilor asociati, iar daca nu si-a facut treaba, va raspunde in fata asociatiei.
Interesul este clar.
Neplata datoriilor către furnizorii de utilităţi, atrage aplicarea penalizărilor şi ulterior sistarea serviciilor oferite, ceea ce duce la scăderea confortului şi devalorizarea proprietăţii dvs.
Bine,, eu cunosc,, acest fapt. Dar mai stiu ca presedintele pregateste AG a Proprietarilor, deasemeni convoca AG....Dar cum acum suntem la sfarsitul lunii aprilie,,,si, nu s-a pretrecut asa ceva. Proprietarii buni platnoci sunt cativa pensionari si, acest presedinte este sustinut de cativa rai platnici printre care se afla si el ,,, mai mult unui proprietar cu ceva timp in urma pe la 2; 30 noaptea ia aruncat pe usa de la intrare in locuinta cu vopsea alba...Organele competente,,,nu a gasit faptasul. Si de atunci nimeni nu se mai pune cu persoanele respective care fac legea in asociatie.. Intrebarea mea se referea ..Eu, care imi achit toate obligatiile nu am dreptul "suprem" de a beneficia de serviciile pe care eu le achit luna de luna, drept ce imi este suprimat din cauza presedintelui asociatie. Or, presedintele prin atitudinea sa nu dobandeste o "culpa'', in lezarea dreptului meu de a trai civilizat in comunitate, nu are raspundere pentru crearea prejudiciilor proprietarilor. Caci, orice lezare a dreptului, naste raspundere, Mai mult cand lucrezi in numele celui care te-a mandatat (presedintele are rol de mandatar si,, daca creaza prejudicii nu este necesar ca prejudiciul sa fie material ci poate fi si nepatrimonia,,,,,tot prejudiciul se cheama, atunci cand lucrezi ca mandatar...Ok..), sper sa nu ma insel..!! (In viziune CEDO demnitatea este considerata ca un drept civil nepatrimonial, dasemeni si dreptul de a beneficia de "calendele" civilizatie este considerat ca un drept civil... Ok..??)

Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18.01.2008 prevede:

Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
a) sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a asociatiei de proprietari;
b) sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari, daca au capacitatea deplina de exercitiu;
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia;
...

Art. 15. - Adunarea generala a asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) alege si revoca din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociatiei de proprietari;
b) adopta, modifica sau revoca hotarari;
c) adopta si modifica bugetul de venituri si cheltuieli;
d) mandateaza comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator al imobilului sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a cladirii;
e) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin statut, prin acordul de asociere sau prin votul proprietarilor asociati.
....

Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind regulile pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea asociatiei de proprietari;
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative in vigoare;
e) intocmeste sau propune planuri de masuri si activitati, conform cu responsabilitatile ce le revin, si urmareste realizarea lor;
f) supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special situatia incasarilor si a platilor lunare;
g) pentru realizarea scopului si a activitatilor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu persoane fizice/juridice;
h) isi asuma obligatii, in numele asociatiei de proprietari sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
i) initiaza sau apara in procese, in numele asociatiei de proprietari sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, interesele legate de cladire;
j) stabileste sistemul propriu de penalizari al asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;
k) avizeaza documentele asociatiei de proprietari;
l) asigura completarea la zi a cartii tehnice a constructiei;
m) asigura urmarirea comportarii in timp a constructiei, pe toata durata de existenta a acesteia;
n) gestioneaza situatiile exceptionale si de criza;
o) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin hotararile adunarii generale;
p) aproba lunar lista cu cotele de contributie la plata cheltuielilor asociatiei de proprietari, conform hotararii adunarii generale;
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;
s) analizeaza problemele ridicate de membrii asociatiei de proprietari si ia masuri pentru rezolvarea acestora, conform hotararii adunarii generale;
s) ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.
...

(9) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund, personal sau solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Prin urmare, răspunsul la întrebarea dvs este - în opinia mea - că puteţi acţiona în instanţă preşedintele şi conducerea asociaţiei, deoarece aveţi acest drept conferit de statutul dvs de proprietar în imobil, de membru al adunarii generale, prin reglementarea legală din art.17 alin.9 din Norma metodologice anterior citată.

De asemenea art.18 din Lg 230/2007 prevede: " În cazurile în care, în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi celorlalţi proprietari sau chiriaşi, după caz proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor."
Dv. ca proprietar, membru al asociatiei de proprietari nu puteti sa-l dati in judecata pe presedintele asociatiei pentru ca are restante deoarece pentru aceasta "vina" numai asociatia, prin reprezentantul sau legal, poate chema proprietarii in instanta.
Evident, ca in cazul dv. presedintele nu se va chema pe el insusi in judecata, dar proprietarii pot organiza o AG, conform art. 23 din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 23. - (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale
.
Deci puteti sa convocati o AG cel putin 20% dintre proprietari si sa-l schimbati din functie pe actualul presedinte si de-abia noul presedinte il poate actiona in judecata pe "fostul" ca pe orice proprietar restantier.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Renuntare la functia de presedinte de asociatie tiberiu8mai tiberiu8mai Va rog sa-mi spuneti cum un presedinte de asociatie poate sa ,,scape\\" de acesta functie cel mai simplu si repede ? Un presedinte de asociatie daca refuza ... (vezi toată discuția)
Ce atributii are un presesdinte de bloc? OLLIVIETTE2000 OLLIVIETTE2000 Buna seara,mi s-a propus sa fiu \"presedinta\"unei asociatii de locatari,nu stiu ce atributii ar trebui sa am,daca ma puteti ajuta,va multumesc frumos.O seara ... (vezi toată discuția)
Construirea unor boxe sub treptele scarii in bloc dannyell1977 dannyell1977 buna ziua.locuiesc in sectorul ... pe strada .... blocul ... si am cateva nelamuriri privind boxe facute peste noapte de anumiti locatari din gasca ... (vezi toată discuția)