as dori sa ma informez in legatura cu succesiunea dupa bunica din partea tatalui meu (bunic decedat)
tata a decedat (fiu unic) anul trecut, nici o alata succesiune n'a fost facuta in urma decesului bunicului meu
bunica tocmai a decedat, cine are dreptul la mostenirea ei?
tin sa precisez ca din toata familia, mai e mama (deci nora bunicei mele care tocmai a decedat) si cei doi nepoti ai ei (fratele meu si cu mine)
as dori sa stiu de altfel ce prevede legea in acest caz, adica daca mama are vreun drept legal si cum se imparte mostenirea bunicii intre mine si frate (nu exista testament)
este obligatoriu sa se faca o succesiune pentru a imparti bunurile bunicii sau totul se face din oficiu, adica statul constata cine are drept si imparte totul legal
cine trebui sa ceara succesiunea, care sunt demersurile legale?
alta intrebare mai delicata, fratele meu poate sa puna in vinzare apartamentul bunicii faca a'mi cere parerea, fara stirea mea (nu vorbim de multi ani si nu stiu ce intentii are)
are el drept legal sa acapareze toate bunurile bunicii fara a ma informa pe cale legala?
nu am nici o idee de ce trebui sa fac pentru a obtine pe cale legala bineinteles partea care'mi revine dupa tata din mostenirea bunicii mele (un apartament si bunurile materiale din locuinta)
va multumesc sa ma informati, tin sa precisez ca nu cunosc legea la romania (traiesc in franta de 13 ani, ca si fratele meu de altfel)
deci nu stiu ce intentii are deloc si as dori sa stiu cine e in masura sa ceara intocmirea succesiune, daca trebui facuta una sau nu, daca se poate face ceva la distanta, daca el are in mod legal vreun drept sa ma dezmosteneasca pe motiv ca el singur poarta numele lui tata etc
ce pot eu face, la cine trebui adresat pentru a regla acesta problema de mostenire?
in cit timp trebui facuta cererea de succesiune dupa decesul bunicii mele, se poate angaja vreun notar care se poate ocupa de toate demersurile?
ce prevede legea in cazul in care eu si fratele nu suntem de acord, adica daca el refuza sa vinda pentru a imparti mostenirea (apartamentul) sau daca el cere sa dobindeasca mai mult de 50 % din vinzarea apartamentului etc?
se poate el opune vinzarii in mod legal?
pina se intocmeste succesiunea si se regleaza totul, are el dreptul sa ocupe abuziv apartamentul bunicii mele si sa'mi interzica accesul la el, poate el inchiria apartamentul pe aceasta perioada fara acordul meu?
ce pot eu face pentru a ma opune sa'l coupe abusiv sau sa'l inchirieze pentru a profita financiar de aceasta oportunitate?
Trebuie sa faceti dezbaterea mostenirii succesiva pentru tatal dvs si pentru bunic.
Mostenirea bunicului dvs. se imparte 1/4 la bunica si 3/4 la tatal dvs.
Mostenirea tatal dvs. se imparte 1/4 la mama dvs, 3/4 dvs. si fratelui dvs. in parti egale (3/8 fiecare).
Mostenirea bunicii dvs. se imparte intre dvs. si frate in parti egale (1/2 pentru fiecare). Mama dvs. nu are drept de mostenire.
Este obligatoriu sa se dezbată succesiunea pentru a se împărții mostenirea. Oricare succesibil poate solicita dezbaterea succesiunii printr-o adresa către un birou notarial din localitatea unde a locuit defuncta.
Nu se poate vinde nimic pana nu se dezbate succesiunea. Este ilegal sa acapareze orice, pâna in momentul dezbaterii succesiunii si emiterii certificatelor de mostenitor.
Pentru dezbaterea mostenirii aveti nevoie de urmatoarele documente:
- Anexa 24 de la Primăria de domiciliu al defunctului;
- Certificatul de deces al defunctului;
- Certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor (dacă este cazul);
- Certificatul de naştere pentru fii moştenitori;
- Certificatul de naştere şi căsătorie pentru fiicele moştenitoare;
- Actele de proprietate pentru bunurile moştenite, Certificat de acţionar, Cărţi de identitate ale autovehiculelor etc.;
- Declaraţii de renunţare la succesiune (dacă este cazul);
- Declaraţii de acceptare a succesiunii (dacă este cazul);
In cazul in care nu va intelegeti cum sa impartiti mostenirea, va adresati judecatoriei.
Trebuie ca in termen de 1 an (daca a murit dupa 1 octombrie 2011) de la decesul bunicii sa dati o declaratie de acceptare a mostenirii, la fel trebuie sa faca si fratele dvs. Trebuie facuta aceasta acceptare si in cazul mostenirilor din partea tatalui, fiind mostenitori reprezentanti.
În cazul in care un succesibil nu accepta mostenirea in termen, poate fi declarat strain de succesiune si sa piarda dreptul succesoral.
Atata vreme cât in certificatul dvs. de nastere scrie ca defunctul este tatal dvs, nu conteaza ce nume purtati.
Nu poate cere sa obtina mai mult de 50% din mostenire pentru ca nu are acest drept legal. Poate totusi sa solicite sa ii revina lui imobilul cu plata catre dvs. a unei sulte de 50% din valoarea evaluata a imobilului.
Se poate opune vanzarii, poate cere sa ii revina imobilul 100% cu obligatia platii sultei de mai sus.
Poate sa ocupe imobilul dar nu are drept de a va interzice accesul in el. Nu poate inchiria imobilul, legal.
Pentru a evita surprize trebuie sa acceptati mostenirea si sa dezbateti mostenirile dupa tata si bunica