avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul cota parte indiviza

Incepand din Ianuarie mi-a fost bagata pe gat Asociatia de Proprietari.

Pe scurt, nimeni nu vroia sa lase banii AP pe mana unui administrator cu atestat din afara AP, nimeni nu vroia sa preia AP, jumatate o sustineau pe administratoare, jumatate o acuzau ca fura... prin urmare, m-au gasit pe mine ca sunt nou si nu m-am certat/batut cu nimeni pana acum (sincer nu prea mai tin la statutul asta...), mi-au dat fondurile in brate, ceva acte, care mai de care mai interesante, m-au pus sa semnez si m-am trezit administrator. Ce sa zic, sunt onorat, mi-am platit si cursul din banii mei, dar nu am mai ajuns nici acum la examen, ca le am pe alea de la scoala si nici ei nu se omoara sa ma mai scuteasca.

Prima luna toate bune, de atunci incoace saptamanal apare ceva (consumuri nedeclarate mai mari decat consumurile declarate, dupa care s-au stabilizat la jumate din consumul declarat, contract la gaze pe baza de estimari, electrica tot pe baza de estimari era dar macar acolo contractul imi da voie si la autocitire, contractul de mansardare care si pentru mine e un total mister, femeie de servici de dat afara, declaratii la finante, imi iese consumul de gaz/persoana cam de patru ori mai mare decat oriunde am stat eu in Timisoara, deja incep sa le uit)

Ultima bomba, ma suna foarte nervoasa fosta administratoare sa intrebe cum mi-am permis sa ii recalculez ei cota parte indiviza si sa ma convoace la ea acasa, "de urgenta". Ea fiind aia care imi spunea cu titlu de confesiune ca si-a permis sa modifice cotele ca sa dea 100%.

Si eu am gresit aici, am preluat suprafetele utile din contractele cu ista si se pare ca nu prea bat (desi apartamentele identice au aceeasi suprafata, aceasta nu este identica cu cea din statut)

Prin urmare am luat astazi la puricat statutul asociatiei care este in doua exemplare, niciunul datat (poate daca aflu cine le semneaza aflu in ce perioade au fost semnate) si surpriza...valorile sunt diferite. Pana la urma intr-unul din ele gasesc valori care corespund cu ce am si eu trecut in contractul de vanzare cumparare.

Si anume:

51.82mp, 4.25% din partile comune si dreptul de proprietate asupra cotei de 13/315 mp teren aferent apartamentului. Doar ca, eu in contractul de vanzare cumparare am trecut doar 4.25% si 13/315 mp. Suprafata utila/construita nimic. Si nici tanti.

Daca folosesc suprafata utila de pe acel statut, imi da cpi putin mai mare la mine (4.27% in loc de 4.25% cat folosea ea) si 5.63 la ea (mai mare si decat acel 5.6 trecut artificial si folosit de ea si mai mare si decat 5.62 cat foloseam eu)

Daca adun procentele stabilite habar nu am cum, ma inteleg cu tanti, dar total o sa imi iasa 102%, sunt prea catar sa accept matematic asa ceva, mai ales ca nici procentele alea nu bat nicicum si nici nu am de gand sa dau cu subsemnatul pentru acei 2%, chiar nu am de gand sa folosesc niste valori care la calculul unei facturi trimit 3 lei direct in neant.

Daca folosesc acea cota de 13/315 (ar fi trebuit cred sa imi dea la fel cpi daca erau calculate corect) imi da 4.13% la mine deci si mai mic decat 4.17% dupa valorile ista si un "dureros" 5.71% pentru tanti, care si la 5.62 urla la mine.

Poate intr-o zi o sa avem vreo calamitate sau mai stiu eu ce si acei 0.02% o sa insemne 100 de lei, dar nu cred. Pana atunci tanti nu accepta nici cum ca pot sa recalculez acea cpi cf. cu 230/2007 si nu intelege nici cum ca valorile ista, par, pentru ca nu pot nici eu sa stiu, sa fie cele mai apropiate de contractele de vanzare cumparare. Culmea e ca orice variante de cpi as pune in excel, diferentele sunt intre 1 (un) ban si 3 (trei) bani.

Ma gandesc sa il pun pe presedinte sa convoace adunarea sa le explic la toti de ce am ales acele cote, sa se voteze si ce iese la vot aia sa folosesc (mai putin valorile din contracte ca 102% nu o sa accept veci pururi). Varianta care trebuia sa o folosesc de cand am pus prima data valorile in excel si am realizat ca nu bat.

Intrebare, gresesc la vreuna din variantele de calcul? Mie imi par toate corecte. Cum fac rost de suprafetele reale, fara masurat ca o sa urle ca nu am dreptul sa masor si sa stabilesc eu cat de mare e apartamentul ei? Poate daca masor pe furis, dar si asa am un apartament diferit, nelocuit, cu cheia la ea #-o

Cum o pot linisti sa nu ma mai apeleze pe numarul personal si sa nu imi mai bata la usa? Nu am nici unde sa stabilesc un birou al asociatiei, nici chef sa ii mai deschid usa la apartamentul meu pentru orice ii mai trece prin mintea bolnava si parca nici nu am chef sa pun cenzorul sa ceara misterioasele acte din trecutul asociatiei desi stiu sigur ca ar calma-o o vreme si ca are nereguli.

L.E.: De asemenea as vrea sa stiu si eu care e smecheria cu aceasta cpi, nu de alta, dar pana acum eu nu vad decat diferente minore la calcule, nici cel mai mic beneficiu, desi anul trecut parea sa fie interesata sa aiba cpi cat mai mare, deservicii minore, de ordinul a 2-3 bani si totusi anul asta o vrea mai mica. Poate nu am inteles eu si e vreo smecherie ca trecand peste faptul ca o administratoare cu atestat ar fi trebuit sa stie cum se calculeaza acest cpi si cand este nevoie de recalculare, ma uimeste cat de interesata este de aceasta valoare, anul trecut mi se pareau amuzante povestile ei de la incasari cum ca si-a marit cota sa dea bine, dupa prin septembrie explica ea cum a marit usor cota la ea ca sa dea bine.... chiar nu vad rostul acestui deranj si deja m-a calcat prea mult pe nervi



Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
Zbarl33ch, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:53, 13 Mai 2012
cereti schita apt anexa a contr de proprietate si calculati pt fiecare perioada in fct de legea aplicabila la acea data pana in prezent.
Daca spuneti ca toate apartamentele sunt egale de ce nu impartiti cota-parte indiviza la numarul de apartamente si aflati procentul?
Daca nu sunt egale adunati suprafata fiecarui apartament (pe coloana sigur sunt la fel) si aflati suprafata pe total condominiu si stabiliti cat este CPI a fiecarui apartament.
Suprafata apartament x 100 : suprafata totala condominiu = CPI
Si ca sa nu o deranjati pe "tanti" vedeti apartamentul de sus sau de jos ce suprafata are.
Mersi de raspunsuri, apartamentele sunt identice cu exceptia celor de la parter si etajul 4, pot sa verific in orice apartament de la et 1 la 3, mai putin al ei, deci pot sa aflu si la ea suprafata. La etajul patru si la parter apare problema, apartamentul 18 de unde are doar ea cheie, este identic ca suprafata cu un spatiu comercial de la parter, unde iar nu pot masura pentru ca ar trebui sa le daram peretii de rigips, deci iar o sa am diferente de valori, daca scot suprafete aproximative la cele 2 apartamente.

Schita anexa la contract? La contractul meu din 2011 nu gasesc, la ale lor din 1970 nici atat. Deja nu mai inteleg ce trebuie sa contina un contract de vanzare cumparare si ce nu

Daca eu pe contract nu am trecuta suprafata, care sunt sansele sa gasesc in cf? Si cat o sa ma coste distractia asta?
Calculul CPI este teoretic simplu dar va da batai de cap in practica. Orice schimbare, modificare a unui apartament sau a unui spatiu cu alta destinatie, o sa va oblige la a calcula din nou aceasta CPI.
De aceea eu va sugerez sa lucrati cu "suprafata utila" a fiecarui apartament si nu cu cota indiviza de proprietate.
Puteti sa va ajutati de cateva acte de proprietate ale altor vecini. Puteti sa cautati cartea tehnica a bloculu, pe care trebuie sa o aveti la asociatie (un brat de dosare ce contin, printre altele, schitele fiecarul apartament). Puteti sa masurati efectiv cateva apartamente si sa considerati ca toate care sunt pe acelasi tronson au aceeasi suprafat utila. Oricum incercati sa masurati si sa comparati totodata si cu unele acte de proprietate.
Dupa ce ati stabilit suprafata utila a fiecarui apartament adunati aceste suprafete si aflati suprafata utila totala.
Orice cheltuiala care, conform legii, se repartizeaza in functie de cota indiviza, o impartiti la aceasta suprafat utila totala. Asa aflati costul unitar in lei/metru patrat.
Sa presupunem ca suprafat utila totala este de 1000 m.p. Cheltuielile salariale intr-o luna sunt 750 lei. 750 : 1000 = 0,75 lei/m.p.
Un apartament care are 40 m.p va avea de plata 40 x 0,75 = 30 lei.
Altul de 60 m.p. va plati 60 x 0,75 = 45 lei s.a.m.d.
La fel procedati cu repartizarea fiecarei cheltuieli, inclusiv cu fondul de reparatii sau cheltuielile de reparatii.
Metoda este mai simpla si fiecare proprietar vede clar pe lista de plata ca suma repartizata lui este direct proportionala cu suprafata apartamentului sau pentru ca in loc de procente, afisati pe lista de plata aceste suprafete utile.
Este simplu ca si repartizarea pe numar de persoane. Pe lista apare direct 1, 2,3,4... persoane si orice proprietar vede la o cheltuiala ce se repartizeaza pe numar de persoane ca cel cu 2 persoane plateste dublu fata de cel cu 1 persoana.

Ce ar fi ca sa adunam intr-un bloc toate persoanele si sa repartizam cheltuielile pe o cota sa-i zice de persoana echivalenta sau conventionala... Adica avem un total de 50 de persoane in asociatie. Un apartament are 1 persoana, altul 2, altul 3 altul 4.
Cotele in acest caz ar fi
1 : 50 x 100 = 2%
2 : 50 x 100 = 4%
3 : 50 x 100 = 6%
4 : 50 x 100 = 8%
Asa ati putea sa afisati pe lista in loc de numar de poersoane procente ceea ce nu ar fi explicit pentru fiecare proprietar.
Apoi persoanele se misca si luna urmatoare puteti avea 52 persoane si-atunci procentele trebuiesc iar calculate: 1,92% ; 3,84%; 5,76%; 7,69%
Aceleasi complicatii o sa le aveti (sigur ca mai rar) daca folositi cota parte indiviza de proprietate.
@zbarl22ch
Asa cum v-a sfatuit @adriantot folositi in calcule suprafata, nu procent.
Eu va propun uniformizarea acestor suprafete, cu argumentele:
- apartamentele pe o coloana sunt egale deoarece sunt plasate unele sub altele;
- actele fiecaruia au fost intocmite de diverse persoane care au avut ca sursa date diferite. Daca va uitati in acte vedeti exprimarea cotei indivize in mai multe feluri;

O metoda simpla, pe care eu am vazut-o folosita la un bloc pe care il administrez, prin care se foloseste la toate apartamenele de pe o coloana suprafata exprimata numai a partii intregi a numarului, nu si zecimalele. Daca aveti pe o coloana suprafete de 50.34 mp, 50.18 mc etc, folositi la toate suprafata de 50 mp.

O metoda mai complicata ar fi sa faceti media aritmetica a apartamentelor de pe o coloana, avand la baza suprafata fiecaruia din actul de proprietate, exceptie facand apartamentele diferite ca structura de pe aceeasi coloana.

In fond impartirea unei cheltuieli pe cota-pare indiviza, adica pe suprafata este o proportie si chiar nu conteaza diferentele absolut minore dintre apartamente luate din actele fiecaruia si in plus nici nu e sigur ca acele suprafete sunt masurate exact.

In calcule conteaza aceasta proportie, adica considerentul ca apartamente plasate unul sub celalalt si cu aceeasi structura sunt in fond egale.

Propuneti comitetului acest mod de a calcula pe suprafata, obtineti de la ei un PV ca sa fiti asigurat si terminati cu discutiile aiuristice pe calcule de cativa cm2.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Repartitie cheltuieli pe cota parte indiviza... viorelh viorelh as vrea sa stiu un mod de calcul corect al unei cheltuieli comune pe cota parte indiviza...De ex o cota parte indiviza de 9.08...pt unul din apartamente si am ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)