avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul cota parte indiviza

Incepand din Ianuarie mi-a fost bagata pe gat Asociatia de Proprietari.

Pe scurt, nimeni nu vroia sa lase banii AP pe mana unui administrator cu atestat din afara AP, nimeni nu vroia sa preia AP, jumatate o sustineau pe administratoare, jumatate o acuzau ca fura... prin urmare, m-au gasit pe mine ca sunt nou si nu m-am certat/batut cu nimeni pana acum (sincer nu prea mai tin la statutul asta...), mi-au dat fondurile in brate, ceva acte, care mai de care mai interesante, m-au pus sa semnez si m-am trezit administrator. Ce sa zic, sunt onorat, mi-am platit si cursul din banii mei, dar nu am mai ajuns nici acum la examen, ca le am pe alea de la scoala si nici ei nu se omoara sa ma mai scuteasca.

Prima luna toate bune, de atunci incoace saptamanal apare ceva (consumuri nedeclarate mai mari decat consumurile declarate, dupa care s-au stabilizat la jumate din consumul declarat, contract la gaze pe baza de estimari, electrica tot pe baza de estimari era dar macar acolo contractul imi da voie si la autocitire, contractul de mansardare care si pentru mine e un total mister, femeie de servici de dat afara, declaratii la finante, imi iese consumul de gaz/persoana cam de patru ori mai mare decat oriunde am stat eu in Timisoara, deja incep sa le uit)

Ultima bomba, ma suna foarte nervoasa fosta administratoare sa intrebe cum mi-am permis sa ii recalculez ei cota parte indiviza si sa ma convoace la ea acasa, "de urgenta". Ea fiind aia care imi spunea cu titlu de confesiune ca si-a permis sa modifice cotele ca sa dea 100%.

Si eu am gresit aici, am preluat suprafetele utile din contractele cu ista si se pare ca nu prea bat (desi apartamentele identice au aceeasi suprafata, aceasta nu este identica cu cea din statut)

Prin urmare am luat astazi la puricat statutul asociatiei care este in doua exemplare, niciunul datat (poate daca aflu cine le semneaza aflu in ce perioade au fost semnate) si surpriza...valorile sunt diferite. Pana la urma intr-unul din ele gasesc valori care corespund cu ce am si eu trecut in contractul de vanzare cumparare.

Si anume:

51.82mp, 4.25% din partile comune si dreptul de proprietate asupra cotei de 13/315 mp teren aferent apartamentului. Doar ca, eu in contractul de vanzare cumparare am trecut doar 4.25% si 13/315 mp. Suprafata utila/construita nimic. Si nici tanti.

Daca folosesc suprafata utila de pe acel statut, imi da cpi putin mai mare la mine (4.27% in loc de 4.25% cat folosea ea) si 5.63 la ea (mai mare si decat acel 5.6 trecut artificial si folosit de ea si mai mare si decat 5.62 cat foloseam eu)

Daca adun procentele stabilite habar nu am cum, ma inteleg cu tanti, dar total o sa imi iasa 102%, sunt prea catar sa accept matematic asa ceva, mai ales ca nici procentele alea nu bat nicicum si nici nu am de gand sa dau cu subsemnatul pentru acei 2%, chiar nu am de gand sa folosesc niste valori care la calculul unei facturi trimit 3 lei direct in neant.

Daca folosesc acea cota de 13/315 (ar fi trebuit cred sa imi dea la fel cpi daca erau calculate corect) imi da 4.13% la mine deci si mai mic decat 4.17% dupa valorile ista si un "dureros" 5.71% pentru tanti, care si la 5.62 urla la mine.

Poate intr-o zi o sa avem vreo calamitate sau mai stiu eu ce si acei 0.02% o sa insemne 100 de lei, dar nu cred. Pana atunci tanti nu accepta nici cum ca pot sa recalculez acea cpi cf. cu 230/2007 si nu intelege nici cum ca valorile ista, par, pentru ca nu pot nici eu sa stiu, sa fie cele mai apropiate de contractele de vanzare cumparare. Culmea e ca orice variante de cpi as pune in excel, diferentele sunt intre 1 (un) ban si 3 (trei) bani.

Ma gandesc sa il pun pe presedinte sa convoace adunarea sa le explic la toti de ce am ales acele cote, sa se voteze si ce iese la vot aia sa folosesc (mai putin valorile din contracte ca 102% nu o sa accept veci pururi). Varianta care trebuia sa o folosesc de cand am pus prima data valorile in excel si am realizat ca nu bat.

Intrebare, gresesc la vreuna din variantele de calcul? Mie imi par toate corecte. Cum fac rost de suprafetele reale, fara masurat ca o sa urle ca nu am dreptul sa masor si sa stabilesc eu cat de mare e apartamentul ei? Poate daca masor pe furis, dar si asa am un apartament diferit, nelocuit, cu cheia la ea #-o

Cum o pot linisti sa nu ma mai apeleze pe numarul personal si sa nu imi mai bata la usa? Nu am nici unde sa stabilesc un birou al asociatiei, nici chef sa ii mai deschid usa la apartamentul meu pentru orice ii mai trece prin mintea bolnava si parca nici nu am chef sa pun cenzorul sa ceara misterioasele acte din trecutul asociatiei desi stiu sigur ca ar calma-o o vreme si ca are nereguli.

L.E.: De asemenea as vrea sa stiu si eu care e smecheria cu aceasta cpi, nu de alta, dar pana acum eu nu vad decat diferente minore la calcule, nici cel mai mic beneficiu, desi anul trecut parea sa fie interesata sa aiba cpi cat mai mare, deservicii minore, de ordinul a 2-3 bani si totusi anul asta o vrea mai mica. Poate nu am inteles eu si e vreo smecherie ca trecand peste faptul ca o administratoare cu atestat ar fi trebuit sa stie cum se calculeaza acest cpi si cand este nevoie de recalculare, ma uimeste cat de interesata este de aceasta valoare, anul trecut mi se pareau amuzante povestile ei de la incasari cum ca si-a marit cota sa dea bine, dupa prin septembrie explica ea cum a marit usor cota la ea ca sa dea bine.... chiar nu vad rostul acestui deranj si deja m-a calcat prea mult pe nervi



Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
Zbarl33ch, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:53, 13 Mai 2012
Mersi de raspunsuri din nou, am reusit sa gasesc intr-un final o lista cu suprafetele utile, semnata chiar de catre fosta administratoare, care ultima data cand am vorbit cu ea, declara sus si tare ca ea nu stie de unde am luat eu suprafetele dupa care am calculat cpi.

Desi mi se pare mult mai transparenta varianta cu cheltuieli/mp, ai mei se pare ca sunt invatati cu cota parte (asa au calculat toti administratorii inaintea mea)... o sa le pun probabil si m.p. si valori/mp in listele de cheltuieli, oricum nu au de unde sa stie ce formule am folosit in excel si daca se pun sa verifice pe tabele o sa le dea exact acelasi rezultat
In cazul acesta nu mai incarcati lista cu tot felul de exprimari ale suprafetei, folositi o singura exprimare si simplificati cat mai mult lista pentru o mai usoara intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Repartitie cheltuieli pe cota parte indiviza... viorelh viorelh as vrea sa stiu un mod de calcul corect al unei cheltuieli comune pe cota parte indiviza...De ex o cota parte indiviza de 9.08...pt unul din apartamente si am ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)