avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate nerevizuibila
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate nerevizuibila

Sunt pensionat medical gradul 3,militar,anul nasterii 05.01.1968,stagiul complet de cotizare conform anexei 6, in decizia de pensionare specifica- pensionare limita de varsta 01.07.2017,la 49 de ani si 6 luni,am urmatoarea intrebare: la revizuirea anuala din noiembrie 2012, avand 4 ani si 8 luni pina la varsta standart redusa ,comisia medicala imi poate da nerevizuibil.Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:03, 29 Aprilie 2012
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 79
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

(2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.

Art. 80
(1) Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca, centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii pot convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Concluziile expertizarii sunt obligatorii si definitive.

(2) Neprezentarea la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca, la centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau la comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, din motive imputabile pensionarului, atrage suspendarea platii pensiei.

(3) Suspendarea platii pensiei prevazute la alin. (2) se face incepand cu luna urmatoare celei in care neprezentarea s-a comunicat catre casa teritoriala de pensii sau catre casa de pensii sectoriala, dupa caz.


2. - Asadar regula este ca la implinirea varstei standard de pensionare sau inainte cu 5 ani de asta sa nu mai fiti supus revizuirii medicala dar Comisia centrala de expertiza medico-militara a MApN constata si hotaraste asta.
- Veti afla asta la prezentarea la comisie din noiembrie anul acesta.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare diana2002 diana2002 sunt pensionata medical din 2004 in urma unui accident rutier soldat cusechele neurologice de 11 ani tot fac internari bianual si sunt chemata la expertiza ... (vezi toată discuția)
Neoplasm mamar, motiv pensionare medicala? cyan cyan 1. o persoana in varsta de 44 ani si cu o vechime in munca de 25 ani avand neoplasm mamar operat (mastectomie) se poate pensiona medical? 2. care sunt pasii ... (vezi toată discuția)
Care sunt pensionarii de invaliditate care nu sunt supusi revizuirii? Punk_Kitty Punk_Kitty Buna ziua, Ma numesc Mihaela. As vrea sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare : Exista o lege care spune ca, daca mai ai 5 ani pana la varsta standart ... (vezi toată discuția)