avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am lucrat 3 luni, am fost patita o luna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am lucrat 3 luni, am fost patita o luna

in data de 3 septembrie 2008 am fost la un interviu in vederea angajarii la acea firma! la interviu mi s-a spus ca prima luna e de proba si salariul de 1000 ron! la o luna si jumatate mi-am primit si primul "salariu" de 500 ron cu explicatia ca au probleme financiare si ca aceasta situatie se va rezolva. la 2 saptamani primesc din nou salariul, tot 500 ron spunandu-mi ca 2 saptamani au fost proba ( desi am fost la serviciu conform programului, adica 9-18 si chiar peste program si la interviu mi se spusese ca in luna de proba salariul este de 1000 ron). si in plus mi -a zis ca 500 ron sunt "garantie" pentru cand decid sa plec pentru a nu ramane fara bani pana imi gasesc un nou loc de munca. deci pe data de 5 noiembrie ( la doua luni de cand munceam) primisem doar 1000 ron echivalentul la o luna de munca. in data de 20 noiembrie urma sa iau alti 500 ron, dar au zis ca au probleme si mi-i da pe 25 noiembrie! in data de 25 noiembrie aceeasi problema, k nu au si ca pe data de 28 noiembrie se va rezolva. dar bineinteles ca nici pe 28 noiembrie nu am luat nici un ban. pe 1 decembrie desi la acea firma se lucra nu am fost deoarece nu am avut bani, si am facut rost ca sa merg pe 2 decembrie! pe 2 decembrie am ajuns la ora 9 la serviciu, m-am semnat in condica si la 10 minute mi- se spune sa numai fac nimic deporece doamna director doreste sa discute cu mine. am asteptat-o vreo 3 ore, dupa care mi s-a spus sa plec acasa, deoarece doamna director nu are timp de mine si sa vin cand va vrea dansa. la 2 zile, mai precis pe 4 decembrie am sunat sa intreb daca pot merge sa-mi iau bani pentru care am muncit. mi s-a spus sa vin a doua zi la 11:00 k sa discutam. am fost si ";cu regret" mi-a zis ca nu iau nici de data asta banii deoarece nu are bani si ca oricum PREAVIZUL NU MI-L PLATESTE DEOARECE DOAMNA SUSTINE CA AM PLECAT EU SI NU DANSA MI-A ZIS SA PLEC si mi-a mai zis ca la interviu mi-a zis ca luna de proba nu se plateste desi a mi s-a spus altceva.. tin sa adaug ca nu am semnat nici un contract de munca, desi am vrut acest lucru dar dansa a tot amanat. acum urmeaza sa merg din nou marti 9 decembrie pentru a-mi primi salariul. as dori sa stiu ce fac in situatia in care dansa nu va dori sa-mi plateasca prima luna pe care am lucrat-o?
Cel mai recent răspuns: florentina1986 , utilizator 18:18, 11 Decembrie 2008
In primul rand, ce probe ai ca ai lucrat acolo? Cum poti dovedi angajarea, functia si salariul stabilit?
Indiferent daca ai sau nu dovezi, te sfatuiesc sa ii pui in vedere " doamnei" ca o reclami la ITM pentru munca la negru si neplata salariului si ii faci plangere penala pentru inselatorie si ca o porti prin tribunale pana calendele grecesti. Sa-i spui raspicat ca vrei salariul stabilit la interviu, de 1000 de lei pentru fiecare luna lucrata, ca nu are dumneaei unica mosie din judet pe care tu sa fi fost vreodata iobag. Iti recomand sa faci scandal pentru ca merita si bunul simt clar ii lipseste din moment ce induce oamenii in eroare si ii insala si prosteste pe fata. Si indiferent de deznodamant, sa faci o plangere detaliata la ITM, sa ii fie invatatura de minte, o astfel de mizerie umana nu merita sa fie tolerata.
Daca nu-ti da banii la prima solicitare insistenta, trebuie s-o dai in judecata la tribunalul in raza caruia domiciliezi. Cererea nu se taxeaza si e foarte usor de facut. Indiferent daca vei castiga sau nu, macar o s-o stresezi.
Nu astepta pana in 9 decembrie, mergi cat mai repede, chiar luni la prima ora. Intra peste ea daca trebuie, nu face anticamera ca nu e primul ministru, e doar o escroaca. LIpsa de la serviciu in 1 decembrie este ok, era sarbatoare legala, nu are ce sa-ti reproseze.
Si data viitoare cand te angajezi, nu mai incepe munca fara contract, si ai grija ce clauze are contractul pe care il semnezi. Cere o oferta scrisa inainte sa incepi munca.
iti multumesc pentru sfaturi! pot spune ca am probe ca am lucrat acolo, avand o legitimatie de acolo semnata si stampilata de doamnna director. si in plus maI SUNT SI COLEGI CARE AU LUCRAT 2 LUNI SI CARE AU FOST DATI AFARA FARA A LE DA UN BAN SI INCA VIN SA SE ROAGE SA LI SE DEA SALARIUL
Conform Codului muncii:
Art. 16. - (1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimtământului părtilor, în formă scrisă, în limba română. Obligatia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăsoare o activitate independentă, precum si asociatia familială au obligatia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.
(2) În situatia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părtile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
(3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă.

Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificati, perioada de probă are caracter exceptional si nu poate depăsi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolventii institutiilor de învătământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfârsitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la initiativa oricăreia dintre părti.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile si are toate obligatiile prevăzute în legislatia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum si în contractul individual de muncă.

Art. 32. - (1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situatia în care acesta debutează la acelasi angajator într-o nouă functie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu conditii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut la art. 17 alin. (4), duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de probă constituie vechime în muncă.


Deci, indiferent daca erati in proba sau nu, trebuia incheiat CIM si sa va primiti drepturile salariale, inclusiv pe perioada de munca.

Adesativa ITM-ului si prezenati in scris situatia dumneavoastra. Daca depuneti personal sesizarea, sa aveti si dumneavoastra un exemplar sa primiti pe el numar de inregistrare.
In cazul in care sunteti mai multi in situatia asta, chiar e de datoria ta ca persoana de buna credinta sa faci plangere impreuna cu colegii care au fost inselati la fel ca tine, atat la ITM, cat si la Tribunal. "Doamna" merita sa fie pusa la punct, nu sa stea oamenii sa se milogeasca la usa ei pentru banii cuveniti.
Voi ati lucrat la negru, dar tot raporturi de munca au fost intre voi si firma, si "doamna" avea obligatia sa va incheie CIM scris si sa plateasca impozitele cuvenite pentru salariati Statului, atat contributiile angajatorului cat si ale angajatilor. Nefacand acest lucru a savarsit o infractiune. Este cu atat mai grav cu cat sunteti mai multe persoane abuzate in acest fel. In cazul in care ai nevoie de un model de cerere/plangere poti sa ceri ajutor.
va multumesc. chiar as avea nevoie de un model. sa stiti ca inca nu am primit banii deoarece in continuare sustine ca nu au bani si pot spune ca si colegii pe care i-am avut inca nu si-au primit salariul si a trecut aproape o luna jumatate.
sincer mie un pic teama sa fac asta deoarece ma gandesc ca nu voi mai vedea nici un ban si oricum nu cred ca pana de Craciun voi primi un ban.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proba de lucru lylyan lylyan Buna ziua Am deschis o patiserie si dorim sa chemam la interviu doamne pt postul de patiser. Problema e ca am vrea sa le verificam randamentul pe perioada a 8 ... (vezi toată discuția)
Munca la negru ContSters83715 ContSters83715 1) Cand poate pe perioada de proba sa renunte la tine si din ce motive? 2) Am obligatia sa atrag atentia angajatorului sa imi fac contract in scris inainte sa ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca Edit Szakacs Jakab Edit Szakacs Jakab Buna ziua. In urma cu trei saptamani am inceput munca la un cabinet notarial. Pt perioada de invatat trei saptamani fara contract de angajare. Dupa, mi a ... (vezi toată discuția)