avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba

Buna ziua,
Dorescsa stiu care este perioada de proba dupa noul cod al muncii, si daca perioada de proba se poate prelungi cu inca o "perioada de proba".
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 1 Mai 2012
Art. 31 - 33 din Codul Muncii stabilesc conditiile pentru perioada de proba.
"Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. "

Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Perioada de proba constituie vechime in munca.

Perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.
Art.31 C.mun, este aplicabil in cazul in care c.i.m. este incheiat pe durata nedeterminata .. in cazul in care s-a incheiat un c.i.m. pe durata determinata , atunci sunt incidente dispozitiile art.85 C.mun., si anume:
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
.........................



Art. 32 C.mun. dispune la alin.2 ca , prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract - perioada noua proba DianaSonia DianaSonia Buna ziua, Conform codului muncii, Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate ... (vezi toată discuția)
Modificare durata cim nedeterminat irina_marieta irina_marieta Buna ziua, Avem un angajat cu CIM pe perioada determinata de 12 luni, data inceperii activitatii fiind 01.02.2017, perioada proba 30 zile lucratoare. Se ... (vezi toată discuția)
Modificare perioada contract anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : vreau sa modific perioada unui cim din determinta ( a avut perioada de proba de 5 zile) pe 3 ... (vezi toată discuția)