avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita si schimbare domiciliu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita si schimbare domiciliu

Buna ziua,

Fostul meu sot a cerut sa vitizeze copilul in varsta de un an jumate, o data pe saptamana, 4 ore si sa il ia din prezenta mea. Copilul nu vorbeste inca, eu nu am fost de acord, insa deocamdata nu s-a stabilit nimic in instanta. A ramas doar la faza de propunere si de discutii.
In principiu nu ma deranjeaza sa vina saptamanal sa il vada, insa nu sunt de acord sa nu fiu prezenta, datorita varstei fragede a minorului si a faptului ca el nus-a implicat de loc in cresterea lui, deci nu ii cunoaste programul de somn, masa, ce si cat mananca.
Ce as putea face si cum sa pun problema in instanta? Pentru ca nu vreau sa il indepartez de copil, insa mi se par putin exagerate pretentiile lui, cel putin acum cat e copilul mic.

In ceea ce priveste domiciliul copilului, el este de a cord sa fie stabilit la domiciliul meu, insa eu doresc ca dupa ce se incheie toata actiunea sa ma mut inapoi in localitatea de origine (cu copil cu tot, evident). As putea ave probleme din aceasta cauza? Am inteles ca exista tari care pot pune conditii mamei (prin hot judecatoreasca) sa nu se mute mai departe de o raza de X km fata de domiciliul actual, ca sa nu rupa legatura dintre tata si copil. Exista asa ceva si la noi?
Daca da, in ce conditii? Multumesc!
Draga doamna ,

eu sunt de acord cu ceea ce spuneti dumneavoastra mai sus dar nu intru tot ,daca prin instanta de judecata se face dovada ca minorului ii este mai bine la tata si atunci vi se va acorda doar drept de vizita de 4 ore la zii si nu var fii acordat drept de Relatii personale cu minorul pentru ca tatal se opune la acest lucru ..Atii fii de acord ???? orice parinte are dreptul sa poate fii alaturii de copil poate ca pana acum a gresit si nu a fost tot timpul alaturii daca nu se va descurca cu programul sunt sigur ca va suna si va cere indicatii .. Facand acest lucru lasandul sa petreaca mai mult timp cu minorul nici el nu va va face probleme privind domiciliul acestuia ...
Da Dupa stabilirea domiciliului iar la acceasta nu suntetii de gasit >fostul sot daca depune o plangere sar putea sa aveti ceva probleme ...

Cereti in instanta stabilirea domiciliului minorului la dumneavoastra la adresa la care vreti sa locuitii .. acolo unde se va dispune si o ancheta sociala ..
Problema este delicata si daca nu vetii respecta viitoarea Hotarare iar sotul va sesiza organele si va deschide proces de reincredintare atii putea chiar pierde custodia minorului ...
Am inteles. Eu doresc sa ma mut dintr-un oras mic (unde locuiesc momentan) intr-un oras mare, mai exact la parintii mei. Principalul motiv ar ca eu va trebui sa imi gasesc de lucru cand copilul face 2 ani, si am mai multe sanse intr-un oras mare decat in unul mic. Plus, eu aici nu am f multe cunostinte, nu am rude care m-ar putea ajuta.
Bineinteles ca daca ma voi muta voi anunta noul domiciliu organelor competente, chiar nu sunt genul care sa fuga de raspundere. Si il voi anunta si pe el, evident. Tocmai de aceea eu intreb, ca sa stiu ce am de facut sa fiu in regula.
E ok ca luati apararea tatalui, insa nu stiti toate aspectele legate de el, insa ma vad nevoita sa le precizez totusi ca sa vedeti ca unele temerei imi sunt fondate. El doreste sa ia copilul ca sa il duca la parintii lui, ceea ce nu este o problema in fond, problema mare este ca stiindu-l f bine pe el, il va lua, il va pasa la ei, iar el si va face umblarile obisnuite. Si atunci copilul nu sta nici cu mama, nici cu tata... deci care e interesul copilului aici?
Apoi, obisnuieste sa consume alcool frecvent (2-3 ori pe sapt), ceea ce sa zicem ca nu ar fi o pb, insa, problema este ca obisnuieste sa conduca beat (bazandu-se ca il scoate cumnatul lui care este organ de politie). Atunci spuneti-mi dvs, ati avea curajul sa lasati pe mana lui un copil de 1 an jumate? Repet, nu vreau sa il indepartez de copil, copilul are nevoie de tata, insa macar acum cat este inca mic si nu stie sa spuna ce se intampla, vizitele sau iesirile sa se desfasoare in prezenta mea.
Pentru un copil de un an si jumatate sa fie luat de tatic 4 ore pe saptamana, nu e mult. Dvs stiti mai bine cum e situatia de fapt si va puteti impotrivi motivand cum puteti mai bine, decizia va apartine instantei.
Daca instanta va hotari ca ambii parinti sa exercitati autoritatea parinteasca, veti decide impreuna in ce-l priveste pe copil, asta inseamna ca veti schimba domiciliul celui mic cu acordul tatalui. Cred ca ar fi potrivit sa ziceti de acum unde si in ce conditii va locui copilul daca dvs credeti ca taticul nu va fi de acord. Daca nu va fi de acord, veti ajunge si atunci in instanta.
Chiar daca veti exercita singura autoritatea parinteasca si veti hotari singura sa va mutati cu copilul, va trebui sa respectati dreptul la vizita hotarat pt tatic, ori daca va mutati la 400 km, taticul nu-si va putea vedea copilul saptamanal.

multumesc pentru raspuns. nu o sa ma mut decat la 100 km distanta. desi nu inteleg si care ar fi probolema sa ma mut si mai departe... adica nu imi pot reface viata, nu pot locui unde doresc cu copilul pentru ca asa are chef fostul sot (bineinteles doar de dragul de a ma sicana). Mie toate acestea mi se par absurde... plus sa stai in procese toata viata... asta nu e stresant pt copil? Trebuia sa fie prezent si alaturi de copil cat am fost casatoriti, atunci nu se obosea sa stea acasa decat maxim 2 ore pe saptamana, acum are pretentia vezi- Domane la 4 ore... foarte bine, sa stea cu copilul 4 ore, m-as bucura, insa mi se pare absurd sa imi puna interdictie sa ma mut din localitate. Sunt condamnata cumva si eu nu stiu? Sau nu traim intr-o tara libera?
Dvs sunteti libera sa va mutati unde doriti, noi vb de domiciliul copilului si de dreptul acestuia de a avea program si cu tatal sau.
Vedeti intai cum decurge acest proces si cum va suna decizia instantei in final. Chiar daca se va mentiona in hotarare ca veti schimba domiciliul copilului cu acordul tatalui, iar acesta nu vi-l va da can va fi momentul, veti apela la instanta si atunci si se va decide un program de vizita in consecinta

Alte discuții în legătură

Program vizitare minor schimbare localitate ! tratto tratto am o hotarare de divort in care este specificat si programul de vizitare minor.intrebarea mea este: daca fosta sotie (la care este copilul) isi muta domiciliul ... (vezi toată discuția)
Bună seara, sunt divorțată am un copil minor. in urma divorțului ... gaby_4you gaby_4you Bună seara, sunt divorțată am un copil minor. In urma divorțului am custodie comuna și domiciliu minorului este stabilit la mine. Menționez ca deși ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor ana_21crd ana_21crd In urma unui divort la notar, s-a hotarat ca eu sa raman parintele rezident. In vremea aceea adresa de pe buletin era cea a apartamentului pe care ulterior eu ... (vezi toată discuția)