Bine v-am gasit. O sa va stresez din nou cu cateva intrebari dar abia am inceput sa dezvolt o mica afacere si am nevoie de informatii. In posturile trecute am intrebat daca pot trece produse cumparate ca persoana fizica pe PFA si mi s-a spus ca da printr-un simplu contract de vanzare-cumparare. Am cumparat produse din gama ,,accesorii auto,, din Taiwan pentru a testa piata in Romania si am avut cereri din partea firmelor asa ca am decis sa imi infiintez un PFA. Am optat pe neplatitor de TVA deoarece am alt servici si inca nu vreau sa renunt la el, prin urmare nu prevad o cifra de afaceri prea mare pentru moment iar daca voi putea dezvolta am sa decid ce forma juridica ar fi mai buna in acel moment. Am cateva nelamuriri si daca m-ati putea ajuta ar fi excelent.
1- Prodsele trecute de pe numele meu pe PFA (neplatitor de TVA) cum le trec in registru, ca suma totala sau trec si TVA?
2- Trebuie sa scot TVA la suma platita de catre PFA catre persoana fizica si sa o platesc catre stat sau nu e nevoie?
3- Plata produselor va fi facuta de acum inainte in $ catre firma din Taiwan, in acest caz cum trec platile in registru? In dolari, in lei sau in ambele monede si una dupa alta in registru ( una conform ordinului de plata in $ iar cealalta o transform in lei la cursul zilei respective si o trec)?
Momentan cam astea imi sunt nelamuririle si imi cer scuze daca va stresez dar incerc sa fac ceva sa ma ridic putin si fara aceste intrebari mi-ar fi foarte greu.
Stiu ca nu ati intrebat, insa permiteti-mi sa va recomand sa utilizati un program gratuit de contabilitate in partida simpla oferita de sagasoft.ro. Fiind vb de gratuitate, recomandarea mea nu se doreste sa fie reclama.
Apoi, pe rand:
1.In registru veti trece suma finala cu tva cu tot.
2.Nu platiti tva.
3.Convertiti valuta la cursul BNR din ziua tranzactiei si treceti suma respectiva in lei.
Multumesc mult pentru informatii. Chiar o sa incerc programul respectiv. Deci daca am inteles bine sumele in dolari le transform in lei si asa le trec fara a mai trece suma in dolari. Citisem pe undeva ca ar trebui trecute ambele si tocmai acesta a fost motivul pentru care am intrebat daca ar trebui trecuta acea factura si in valuta si convertita in lei. O seara placuta.
Nu este cazul sa va complicati, ci mai degraba sa va bucurati de multiplele avantaje oferite de posibilitatea tinerii evidentei contabile in partida simpla, ceea ce puteti chiar dvs. sa faceti, reducand astfel cheltuielile de administrare. Totusi, pentru linistea dvs. este bine sa lecturati Ordinul 1040/2004 cu privire la tinerea evidentei contabile in partida simpla.
Programul gratuit recomandat de mine va va ajuta mult si va va mai da idei in plus.
Am sa citesc ce mi-ati recomandat. Deasemenea am descarcat programul si am inceput sa ma joc cu el putin pentru a-l intelege. Multumesc inca o data pentru raspunsuri.