Salutari!
Mi-am deschis de curand un pfa pe coafor, cod caen 9602, cu impozit la norma de venit, neplatitoare de TVA, fara carte de munca in alta parte.
Dupa ce intrebarea am mai adresat-o si altor forumuri de specialitate,raspusurile fiind 50% "da" si 50%"nu", date de catre moderatori, sunt nevoita sa ma adresez voua, ca unor buni sfatuitori, intrucat sunt mult mai in ceatza decat la inceput...
Intrebare:Eu achizitionez produse de coafor, pt.care platesc tva, cum e si normal. Bun...eu acum am voie la randul meu sa VAND produsele in cadrul coaforului?In cazul afirmativ, pot include TVA -ul si adaos comercial?
Astept nerabdatoare raspunsul vostru.Daca e si o baza legala este mult mai ok.
Multumesc anticipat.
din punctul meu de vedere , puteti desfasura activitate economica prin comercializare de produse fara a deveni platitor de tva in limita prevazuta de lege .
pretul de vanzare al produselor se constituie din pretul de achizitie + adaos comercial .
Pentru a putea vinde produse, chiar in cadrul coaforului, trebuie sa fiti autorizata adica sa mai adaugati in cerificatul de la Reg. Com ,codul CAEN corespunzator, cu tot ce implica.
Dupa ce veti face aceasta, puteti desigur sa vindeti produsele respective, cu pretul la care doriti, asa cum s-a mai spus ( pret de achizitie +adaos comercial). Nefiind platitor de tva nici nu-l puteti deduce.
Atentie ca in aceasta situatie desfasurati doua tipuri de activitati
1) prestari servicii
2) vanzare cu amanuntul
...deci obligatii separate in tinerea evidentei contabile si de gestiune
Multumesc pentru raspunsuri!
Nu voi mai vinde produse, insa cum era si normal:)) mai am o nelamurire:La ce pret introduc in pret vopseaua achizitionata?(cand vopsesc o clienta)Am voie la adaos comercial, fiind PFA?
La pretul de achizitie, pentru a putea opera si scaderile. La acesta se mai adauga, manopera dvs, costuri administrative ..etc si astfel s-a format pretul la care dvs prestati un serviciu. Manopera o stabilitia dvs optional si "seamana" cumva cu adaosul comercial din cazul comercializarii produselor
Multumesc Mayer, pentru raspunsuri si sfaturi utile in acelasi timp !
Am gasit in Codul fiscal, urmatoarele:
"ART. 46 (2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
ART. 48*) (8) Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente sunt obligaţi să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind evidenţa contabilă, şi să completeze Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, Registrul-inventar şi alte documente contabile prevăzute de legislaţia în materie.
(9) În Registrul-inventar se trec toate bunurile şi drepturile aferente desfăşurării activităţii.
ART. 49 (8) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venitnu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă pentru activitatea respectivă."
Eu fiind pfa, coafor,cod caen 9602 "Coafura si alte activitati de infrumusetare",impozitare la norma de venit, (eu am interpretat ca desfasor prestari servicii, deci obtin venituri comerciale,gresesc???)intrebarea mea ar fi :
Mai trebuie sa tin contabilitatea in partida simpla?in cazul negativ, mai trebuie sa intocmesc NRCD, Bon de consum?
Multumesc inca o data pentru raspunsuri!
Evidenta la pfa
Iulia Feher
Buna, pentru persoanele care isi tin evidenta cu documente tipizate la Pfa neplatitor de tva, domeniu de activitate comerț cu amănuntul, ma intereseaza ce ... (vezi toată discuția)