avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte necesare pentru a beneficia de indemnizatie de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj

Va rog mult sa ma ajutati cu cateva informatii: in data de 13 mai 2012 copilul meu implineste 2 ani si mi se termina si concediul pentru cresterea copilului.
As dori sa stiu ce acte imi trebuie pentru dosarul de somaj in cazul in care societatea la care lucram a fost radiata de la Registrul Comertului si contractul de munca a fost desfacut conform art. 56, lit. a din Codul Muncii si in cat timp trebuie sa le depun.
Mentionez ca anul trecut, dupa ce societatea si-a incheiat activitatea, am fost chemata sa-mi ridic carnetul de munca, nota de lichidare si o adeverinta pentru vechime.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: DoamnaIlenus , utilizator 17:52, 26 Mai 2012
1. Actele pentru somaj trebuia sa fie depuse in termen de maxim 12 luni de la data incetarii c.i.m. ....
Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
b) încetãrii raporturilor de serviciu;
c) încetãrii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirãrii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajaţi pe bazã de contract.
e) încetãrii calitãţii de membru cooperator;
f) încetãrii contractului de asigurare pentru şomaj;
g) încetãrii motivului pentru care au fost pensionate;
h) încetãrii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncã sau de serviciu;
i) Abrogata
j) rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti;
k) încetãrii activitãţii desfãşurate exclusiv pe baza convenţiei civile;
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) Abrogata
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

2.Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj le gasiti aici:
[ link extern ]
Puteti sa-mi spuneti, va rog daca situatia mea se incadreaza la:
In cazul persoanelor ale caror raporturi de munca sau de serviciu au incetat in perioada de suspendare a acestora:

Va intreb ca sa stiu ce acte trebuie sa prezint!
Va multumesc mult!

De la data incetarii raportului de munca sau de seviciu aveti la dispozitie un termen de maxim 12 luni pentru a va inscrie la somaj ...

Temeiurile de drept ale incetarii c.i.m. care va da posibilitatea de a beneficia de somaj sunt:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;

In acest sens, se exprima art.5 din Normele de aplicare ale Legii nr.76/2002.
1. Va incadrati in prevederea aratata de dvs. mai sus.

2. Mergeti la Agentia de Somaj poate va aproba sa va inregistrati si acum.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns! Concediul de crestere a copilului mi se termina pe 13 mai, deci nu ar trebui sa fie o problema cu inregistrarea mea acum, chiar daca societatea unde lucram si-a incheiat activitatea anul trecut, nu?

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? luciamonica luciamonica Pot beneficia de indemnizatie de somaj in urmatoarea situatie? Pana in 29 iulie 2013, am fost in concediu de ingrijire a copilului apoi din 01.10.1013 m-am ... (vezi toată discuția)
Somaj diana24 diana24 Eu am lucrat la o firma din februarie 2012 in paralel am facut studii de master. Anul trecut, pe 7 iulie am finalizat studiile de master. Anul acesta in iunie, ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu pentru cresterea copilului marin1981 marin1981 La data de 1 febr.2012 mi se incheie CIC.Inainte de a intra in CIC am fost profesor suplinitor si ca urmare contractul meu de munca a fost pe perioada ... (vezi toată discuția)