sant nicoleta si am si eu o intrebare pt cei care au cunostinte si ma pot ajuta:mama mea a primit mostenire de la tatal ei un teren de 2300mp in timp ce era casatorita si avea 2 copii acum intrebare mea este. sotul ei are si el dreptul la mostenire?in caz ca vrea sa vanda trebuie acordul lui sau doar ea beneficiaza de mostenire?
Daca doamna decedeaza Sotul va avea si el drept de mostenire asupra terenului, deoarece la deces se discuta de intreg patrimoniul lui de cujus, daca este vorba de divort, este bun propriu si nu va intra la partaj. Iar daca doamna doreste sa dispuna de el o poate face fara acordul sotului, fiind bun propriu.
Potrivit art. 31 din vechiul cod al familiei - "Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot (...) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune"
Aceasi prevedere este instituita si in NCC, art.340: "Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune"
acum ca m atilamurit sa va spun intreaga poveste:
in anul 2007 am cumparat un teren de 700mp intr o comuna intelegandu ne cu proprietara de a plati in termen de un an platind la data de 1 iun 2007 un avans si inca o parte la 27 oct 2007 prin act aditional prin care sa convenit prelungirea termenului de incheere a contractului pana cel tarziu la 01 nov 2008,noi cu obligatia de a plati restul de bani si ea obligatia de a intocmi cadastrul si intabularea ,obligatia care nu si a respectat o neprezentanmdu se la notar la data stabilita pt a primi restul de bani si de a incheia contractul de vanzare cumparare .dand o in judecata avand ca obiect hotarare care sa tina loc de act autentic . dupa 3 ani de proces am castigat procesul castigand acest teren pprin sentinta definitiva si irevocabila .deci terenul imi revine prin lege cu hotararea judecatoreasca care tine loc de contract vanzare cumparare .......Acum dupa un an de zile se ridica fica damsei cu pretentii si o da pe mama sa in judecata si pe mine ca cump ca ar vrea sa se anuleze contractul de vanz-cumpea neavand nici un drept la acest teren.terenul fiind mostenire data de bunicul ei mamei sale .acum eu cred ca e o intelegere intr ea si mama ei pt a incerca sa ramana cu banii si cu terenul sau nu stiu in ce jungla traim .intrebarea este au vreo sansa ?noi neavand contract de vanz cump si terenulfiind castigat in proces cu hotarare jud definitiva si irevocabila
Un sfat!
RamonaIoana
Cum ar fi mai bine sa fac...contr de vanz-cump sau donatie?Parintii mei vor sa-mi dea o parcela de teren .Mentionez ca sunt casatorita! (vezi toată discuția)
Mostenire
golanski
Mostenesc impreuna cu fratele meu un apartament de la parintii nostri,fratele meu este casatorit,iar acum vrea a isi cumpere o casa,vanzand apartamentul.Eu ... (vezi toată discuția)