avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Mostenesc impreuna cu fratele meu un apartament de la parintii nostri,fratele meu este casatorit,iar acum vrea a isi cumpere o casa,vanzand apartamentul.Eu sunt de acord ca el sa ia toata suma ca sa il ajut .Ce ma fac insa cu sotia lui....va avea dreptul la 50% din casa respectiva pe care vrea fratele meu sa o cumpere ? Sa ii fac donatie pe suma respectiva ? Cum sa procedez ca sa fiu si eu ferita si fratele meu ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:31, 19 Martie 2007
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune.

In cazul tau, numai daca casa pe care vrea sa o cumpere este donata fratelui tau cu specificatia de bun propriu atunci sotia acestuia nu va avea niciun drept asupra ei.
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult ! Deci cum este ai bine sa fac: sa ii donez eu jumatatea mea de bani primita din vanzarea apart, sau jumatatea mea de apartament care urmeaza sa fie vandut ?
Multumesc,
Este o solutie si asta, dar cea mai buna solutie este donarea casei pe care vrea sa o cumpere. Numai in acest caz sotia lui nu va avea niciun drept asupra ei. Adica cineva sa-i faca donatie pe acea casa, cu specificatia ca este bun propriu.
Fratele meu(fiind sub o influenta negativa#-o) ,e un pic cam orb ,iar propunerea lui la aceste obiectii ale mele a fost: cumparatorul apartamentului pe care il detin cu el in coproprietate,sa vireze direct toata suma in contul celui de la care fratele meu va cumpara casa si atunci inseamna ca banii din mostenire se duc direct pe casa iar sotia lui nu va avea dreptul ! Mi se pare un pic cam alambicat si nu prea corect ! E obligatia mea sa imi ajut fratele cedandu-i aceasta parte din bani dar nu vreau ca altcineva sa beneficieze de asta !
Facand donatia de care ai pomenit mai sus ea la ce are dreptul din casa respectiva ?
indiferent ca ii donati partea din apartament sau suma de bani rezultata din vanzarea acestuia, daca in contractul de v-c pe care il va incheia fratele se mentioneaza provenienta banilor, faptul ca ei sunt bani care ii apartin in totalitate, atunci cred ca eliminati problema. alte pareri?

Alte discuții în legătură

Achizitie teren cu bani proveniti integral de la unul din soti Adelita Adelita Intentionam, eu si sotul meu sa cumparam un teren in vederea construirii unei case. Suma este in totalitate din bani proveniti de la parintii mei. 1.Cum ar ... (vezi toată discuția)
Părinții mei vor să treacă un apartament pe numele meu. cum ar fi mai bine: prin donație sau prin vânzare-cumpărare? Bogdan.Ro Bogdan.Ro Buna ziua, Parintii mei vor sa treaca un apartament pe numele meu, as vrea sa stiu cum ar fi mai bine prin donatie sau vanzare cumparare ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Proprietarii casei Corina271 Corina271 Am si eu o nelamurire. Eu port numele sotului si mama mea vrea sa faca acte pe casa.Cum trebuie sa procedam? Trebuie sa-l treaca si pe sotul meu in actul de ... (vezi toată discuția)