avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Mostenesc impreuna cu fratele meu un apartament de la parintii nostri,fratele meu este casatorit,iar acum vrea a isi cumpere o casa,vanzand apartamentul.Eu sunt de acord ca el sa ia toata suma ca sa il ajut .Ce ma fac insa cu sotia lui....va avea dreptul la 50% din casa respectiva pe care vrea fratele meu sa o cumpere ? Sa ii fac donatie pe suma respectiva ? Cum sa procedez ca sa fiu si eu ferita si fratele meu ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:31, 19 Martie 2007
....contrare, nu!:)
Nu uitati ce vi s-a spus: mentionarea in actul de donatie a provenientei bunului!
Va scuteste sau mai bine zis, pe mostenitorii dvs., de cautarea actelor.
Nu am sa uit sa fiti siguri...Dar daca ii fac donatie fratelui meu cine mai poate pretinde ceva ? cumva copii mei ?
I-ar putea deranja, insa nu ar avea sorti de izbanda, decat daca donatia le "mananca" din rezerva pe care legea le-o da.
dar se poate si sa renunti la mostenire in favoarea lui, iar cand cumpara noul bun intr/adevart sa scrie provenienta banilor....din bun mostenit care e bun propriu...nici metodele di-nainte nu-s rele.
Asa e... indiferent ce se doneaza si cum, important este ca donatia sa se faca NUMAI PENTRU FRATE, cu specificatia NU CA BUN DONAT SOTILOR, iar contractul de v-c pe noua casa (daca nu aceasta se doneaza) sa precizeze ca este SINGUR CUMPARATOR FRATELE, BUNUL DOBANDIT FIIND BUN PROPRIU caci PRETUL PROVINE DIN DONATIE SI/SAU MOSTENIRE PROPRIE.

Importnat este ca actele sa fie facute foarte clar; eu sunt convinsa ca dv. ati inteles, dar cand va veti duce la un notar el va scoate unul dintre contractele standard pe care le are, va trece in loc de bun comun bun propriu (sau va adauga, oricum), si asta nu face actul inatacabil. Un act bun vi-l face un avocat, cel putin puteti lua modelul de la notar sa-l duceti unui avocat (onorariul ar trebui sa fie mai mic pentru corectarea modelului decat pentru conceperea lui).

Daca nu apelati la serviciile unui avocat care sa va redacteze/corecteze actul, aveti grija sa fie scrise in cadrul actelor, IN MOD REPATAT, CA LA PROSTI, mentiunile de mai sus.

Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie teren cu bani proveniti integral de la unul din soti Adelita Adelita Intentionam, eu si sotul meu sa cumparam un teren in vederea construirii unei case. Suma este in totalitate din bani proveniti de la parintii mei. 1.Cum ar ... (vezi toată discuția)
Părinții mei vor să treacă un apartament pe numele meu. cum ar fi mai bine: prin donație sau prin vânzare-cumpărare? Bogdan.Ro Bogdan.Ro Buna ziua, Parintii mei vor sa treaca un apartament pe numele meu, as vrea sa stiu cum ar fi mai bine prin donatie sau vanzare cumparare ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Proprietarii casei Corina271 Corina271 Am si eu o nelamurire. Eu port numele sotului si mama mea vrea sa faca acte pe casa.Cum trebuie sa procedam? Trebuie sa-l treaca si pe sotul meu in actul de ... (vezi toată discuția)