avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarii Casei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarii Casei

Am si eu o nelamurire.
Eu port numele sotului si mama mea vrea sa faca acte pe casa.Cum trebuie sa procedam?
Trebuie sa-l treaca si pe sotul meu in actul de proprietate pentru a avea si el drepturi? sau daca trece direct familia Popovici automat are si el drepturi?
Pentru ca,casa trebuie impartita intre mine si fratele meu!
Va rog sa-mi spuneti si mie cum trebuie sa procedam ca sa aibe si el drepturi?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:15, 30 Decembrie 2013
Considerati ca se va schimba ceva in relatia dvs. cu sotul daca nu este trecut si el in acte?
De regula donarea/vanzarea de la parinti la copii se face in nume propriu, fara a fi trecut si sotul/sotia.
Astfel se evita o situatie neplacuta viitoare care poate apare in cazul in care sotii vor divorta. Daca il trece si pe sotul dvs. iar la un moment dat nu va veti mai intelege (intotdeauna punem raul inainte!) este posibil sa divortati sau mai rau, Doamne fereste, sa decedati inaintea sotului atunci sotul va avea dreptul la casa parintilor dvs..

Mama dvs. poate sa va doneze casa in cote de 1/2 fratelui si dvs. ca si bunuri proprii.

Sau puteti astepta ca drepturile asupra casei sa va revina prin mostenire dupa decesul mamei.
Da e ai asta o varianta dar avand in vedere ca el aduce niste bani la terminarea casei se poate pune problema si invers.
Deci ati putea sa imi spuneti cum ar trebuii sa procedam pentru a avea si el drepturi?
Dar daca mar trece doar pe mine si pe fratele meu in acte el nu ar trebuii sa aibe si el drepturi?Ca noi cand am facut cununia religioasa am semnat ca toate bunurile vor fi la comun iar in cazul in care ne-am desparti amandoi am avea drepturi egale.
Mama dvs doreste sa imparta casa prin vanzare sau donatie?
Daca este dorinta dvs. sa fie trecut si sotul in acte nu este nicio problema, il puteti trece si pe el in acte, insa nu se stie niciodata ce rezerva viitorul.
Daca este vorba de donatie atunci donatorul (mama) trebuie sa isi exprime clar aceasta dorinta in fata notarului, daca se face vanzare/cumparare puteti sa il treceti pe sot in contractul de v/c fara acordul vanzatorului.
Acum ati precizat ca locuinta nu este finalizata si ca sotul contribuie la terminarea acesteia. Se pune intrebarea daca si fratele contribuie financiar, sa nu existe apoi probleme privind impartirea casei.
Vrea sa imparta prin donatie,deci daca ar fi sa imi lase doar mie si fratelui meu in caz ca eu si sotul ne despartim el nu are niciun drept? cu toate ca noi cand am facut cununia am semnat ca toate bunurile pe care le vom avea se vor imparti in mod egal in cazul in care ne vom desparti?
In cazul nefericit in care se ajunge la un divort iar unul din soti a contribuit financiar la imbunatatirile aduse locuintei care se afla pe numele celuilalt sot la partaj poate solicita o suma de bani pentru cheltuielile facute, suma care trebuie dovedita cu acte, chitante, facturi.
De-a lungul casatoriei sotii pot dobandi prin donatie sau mostenire bunuri imobile sau mobile in nume propriu.
Bunurile mostenite se considera bunuri proprii chiar daca au fost dobandite in timpul casatoriei astfel ca acestea nu se vor imparti in cazul unui divort.
Bunurile donate se pot constitui in bunuri comune numai in cazul in care donatorul doreste acest lucru si se mentioneaza in actul de donatie ca se doneaza ca bun comun.
Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt bunuri proprii fiecareia dintre parti.
Semnatura din registrul de casatorii nu reprezinta acordul ca veti imparti in mod egal bunurile obtinute in timpul casatoriei.
Nu vad de ce sa il deranjeze pe sot faptul ca donatia sa se faca numai pe numele dvs. mai ales ca donatorul nu este obligat sa doneze pentru ambii soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donator de bani pentru vanzare cumparare iliescuelena iliescuelena Buna ziua, parintii mei detin impreuna un apartament .vor sa faca act de vanzare cumparare catre mine si fratele meu , dar eu sunt casatorita astfel ca ei nu ... (vezi toată discuția)
Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)
Donatie manusa manusa Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire: mama mea vrea sa-i lase fratelui meu casa ca si donatie (eu sunt sora lui si sunt total de acord). Va rog ... (vezi toată discuția)