mailexpert a scris:
Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii electrice) in valoare de cca 60.000 euro. O vor cumpara cu banii lor, pe numele nostru. Inainte de a o cumpara, au contribuit la constructia ei aprox. 20.000 euro si au chitante si facturi pe numele lor. Eu si sotia vom contribui cu cca 15000 euro dupa ce va fi cumparata. Dupa ce casa va fi cumparata pe numele nostru, trebuie sa mai facem un credit de cca 30.000 euro pentru a cumpara mobila, zugraveli, gard, gradina, etc...
--- In cazul unui eventual divort, la partaj, se tine cont de contributia parintilor sotiei? va avea dreptul la mai mult daca va face dovada contributiei cu facturile si chitantele de care vorbeam mai sus?
--- Daca eu primesc de la mama prin contract de vanzare-cumparare un apartament de cca 60.000 euro, cum va contribui la partaj?
Sunt două lucruri diferite:
1. În caz de partaj, (de ce toată lumea se gândeşte la divorţ imediat după căsătorie, sau chiar înainte de a se căsători???:-/:( ), contribuţia părinţilor unuia dintre copii îi profită copilului acestora, pentru că se presupune (în mod corect, de altfel!!!;) ), că aceasta constituie o gratificaţie doar a copilului lor, nu şi a soţului acestuia, fiind făcută intuituu personae...;) , astfel că partea ce-i va reveni soţiei va fi net superioară, fiind astfel răsturnată prezumţia contribuţiei egale la dobândirea bunurilor comune.
2. Dacă veţi cumpăra prin contract de vânzare-cumpărare de la mama dv. un imobil, căsătorit fiind, se prezumă că preţul a fost achitat de soţi, şi acesta va face parte din comunitatea de bunuri, urmând ca, în caz de partaj, să-l împărţiţi 50-50%. Dacă tot vă gândiţi la divorţ, şi mama dv. vrea să vă facă un mic cadou, acest imobil, de ce trebuie să încheiaţi un contract de vânzare-cumpărare? Chiar veţi plăti preţul sau este o donaţie deghizată? În caz afirmativ, există şi alte metode...;)