In cazul in care sotul si sotia au cumparat/construit in timpul casatoriei un teren+ vila la tara si doua garsoniere in oras, date in folosinta copiilor, toate imobilele fiind insa pe numele parintilor (copiii, ambii majori, unul continua studiile, celalalt le-a terminat, fiind doar luati in spatiu), cum se impart bunurile in cazul divortului, respectiv a partajului pe cale judiciara? Cei doi nu reusesc sa ajunga la un acord amiabil, contributiile lor se considera a fi egale la obtinerea bunurilor. Sotul are si un copil dintr-o relatie nelegalizata. Ce drepturi ar avea acesta asupra imobilelor/averii dobandite de soti in timpul casatoriei? Copiii legitimi au prioritate sau dreptul de a pastra imobilele in care locuiesc, daca doar sotia doreste trecerea acestora pe numele lor (prin donatie)? Sau se imparte totul la cei doi soti si apoi fiecare gestioneaza propria cota parte dupa cum doreste?
In instanta intreaga masa partajabila se imparte intre soti(ma refer numai la bunurile considerate comune si anume cele dobandite de soti in in timpul casatoriei).
Dupa aceea fiecare sot este liber sa dispuna cum doreste de bunurile care ii revin!
B-)
Sunt bunuri proprii ale fiecarui sot:
1. Bunurile dobândite înainte de încheierea casatoriei. Desi Codul familiei nu face nici o precizare în acest sens, sunt bunuri proprii si acelea dobândite dupa încetarea sau desfacerea casatoriei de fiecare dintre fostii soti separat sau împreuna.
2. Bunurile dobândite în timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara de cazul în care dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune. Bunurile dobândite prin mostenire, legat sau donatie în timpul casatoriei devin bunuri proprii datorita caracterului personal al dobândirii lor. Daca bunurile dobândite prin mostenire ar deveni comune s-ar încalca devolutiunea succesorala stabilita de lege. În ceea ce priveste liberalitatile (donatiile si legatele) sunt acte cu titlu gratuit facute în considerarea persoanei gratificate. Astfel, bunurile dobândite prin donatie si legat sunt bunuri proprii întrucât se tine cont de vointa dispunatorului. Bunurile dobândite prin donatie sunt proprii, fie ca este vorba de donatie directa, indirecta, deghizata sau dar manual.
Între soti se pot face donatii, însa numai în privinta bunurilor proprii. Daca obiectul donatiei între soti l-ar constitui bunurile comune, s-ar crea posibilitatea micsorarii comunitatii de bunuri ceea ce este interzis prin lege (art. 30 alin. 2 C. familiei).
In cazul partajului bunurilor comune nu are importanta si nu influenteaza cu nimic partajul prezenta copiii , fie ei din casatorie sau din afara casatoriei. Bunurile se impart intre sotii, iar daca acestia nu ajung la o intelegere se va pronunta instanta in privinta impartirii bunurilor.
Bunurile dobandite prin acelasi aport in timpul casatoriei sunt bunuri proprii celor doi soti astfel ca ele se vor imparti in mod egal in cazul unui divort. Nu fac obiectul acestei discutii bunurile obtinute, de unul din soti,prin donatie de la parinti sau rude. Este de preferat sa se ajunga la un acord intre parti, ptr. a nu apela la instanta unde taxa va fi de cateva procente din valoarea proprietatii care urmeaza a fi impartita, astfel ca se va diminua averea.......
Despre ce le revine copiilor se poate vorbi dupa decesul al parintilor.
aceste bunuri imobile achizitionate de soti in timpul casatoriei , intra in masa partajabila, in cazul unui proces de divort.
daca proprietarui sunt cei doi soti, copiii au drepturi doar dupa decesul acestora /al unuia dintre soti .
daca doriti ca garsonierele ce au fost date in folosinta copiilor sa le ramana acestora , puteti incheia acte de vanzare-cumparare sau donatie in favoarea lor . iar la partaj vor intra restul bunurilor imobile, respectiv casa si terenul de la tara .
copilul sotului dintr-o casatorie anterioara are si el dreptul legal la bunurile parintelui sau, in cazul decesului acestuia, daca a fost recunoscut .
atentie la taxa de timbru in cazul partajului, care este destul de mare potrivit noilor reglementari .
aceasta este in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile. ceea ce inseamna o taxa destul de mare, daca in masa partajabila vor intra toate aceste bunuri imobile !!
asa ca sfatul meu ar fi , ca in cazul partajului, sa fie incluse cat mai putine bunuri imobile si mobile , pt a nu imbogati statul !!
de aceea ar fi o solutie optima donatiile catre copii sau vanzarea-cumpararea .
desigur , asta este doar o parere de-a mea
Numai dupa sistarea indiviziunii , fiecare dintre soti poate dona/ vinde cota parte din dreptul de proprietate copiilor.Acestia nu au nici un drept asupra bunurilor comune , pana la deces, moment in care va fi deschisa succesiunea , daca nu exista vreun titlu care sa probeze contrariul.
Alte discuții în legătură
Partaj
mini_cinie
Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)
Divort
elisabeta11
vreau sa divortez di doresc sa stiu cum se procedeaza la partaj, cum se impart bunurile?...2 masini si o casa, mentionez ca imobilul a fost al socrilor mei ... (vezi toată discuția)