avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune in instanta.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune in instanta.

Am primit citatie ,eu si cu fratele meu pentru dezbaterea succesiuni in instanta.Mama vitrega aste reclamanta, care a trait in ultima vreme cu tata .Ea cere constatarea unui imobil ca fiind bun propriu al reclamantei(pe baza unui contract de vanzare cumparare in care se stipuleaza ca banii provin din vanzarea unui imobil al doamnei,act care a fost semnat si de tata la virsta de 70 ani bolnav care a avut deja un atac cranio celebral.)imobilul fiind cumparat din vinzarea si a altor bunuri dobandite in timpul casatoriei.In timp ce era bolnav tata au mai trecut doua masini pe numele fratilor vitregi fara stirea noastra. Cere stabilirea masei succesorale cu privire la un imobil ,aparecind la un pret mic si cere atribuirea pentru ea(avind cota mai mare vrea sa ne plateasca cu bani marunti). Nu declara anumite terenuri care a avut in proprietate la data decesului si nici banii care a avut la banca(doar o parte din bani , ceva putin ce are acum la un an de la moartea lui tata). La masa succesorala ea ca sotie ,si noi doi copii suntem mostenitori. Ce demersuri trebuie sa facem ca sa nu fim inselati in aceste privinte? Multumim!
Faceti o cerere reconventionala prin care cereti instantei sa constate componenta exacta a masei partajabile, pe care dvs o intregiti cu bunurile enumerate. Faceti dovada acestor bunuri cu inscrisuri de la adm financiara, acte terenuri si cu extras de cont de la data decesului tatalui, nu din prezent.
Contestati eventual calitatea de bun propriu a imobilului si demonstrati si contributia tatalui la achizitionarea acestuia.
In orice caz ar trebui sa va angajati un avocat intrucat sunt foarte multe aspecte legale si nu va veti descurca singuri doar cu niste opinii dintr-un forum juridic.
Sotia tatalui dvs. a apreciat valoarea bunurilor la o valoare derizorie, pentru a plati cat mai putin taxa de timbru care este in procent de 3% din valoarea masei partajabile.
Avand in vedere ca dvs. contestati cota celeilalte parti, va trebui sa achitati o taxa de timbru la calculata la valoarea contestata.

Conform Codului Civil, Art. 972, cota succesorală a soţului supravieţuitor este stabilita astfel:

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

Masa succesorala este alcatuita din totalitatea bunurilor, mobile sau imobile care au apartinut defunctului (proprietate) si care pot forma obiectul unei mosteniri.


In privinta imobilului despre care sustineti ca sotia tatalui il considera bun propriu, contractul de vanzare-cumparare prezentat este dovada pe baza caruia bunul poate fi incadrat la lit.g din art.340

Art. 340. Bunurile proprii.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite prin mostenire legala, legat sau donatie, cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut, in mod expres, ca ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti, daca nu sunt elemente ale unui fond de comert care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor sale si asupra semnelor distinctive pe care le-a inregistrat;
e) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si alte asemenea bunuri;
f) indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soti;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Avand in vedere "omisiunile" facute pentru micsorarea masei succesorale, existenta acelui contract de vanzare-cumparare si suma pe care va trebui sa o "investiti" in taxa de timbru cel mai indicat este sa angajati deja un avocat, care pe baza actelor doveditoare si a situatiei de fapt, sa formuleze deja strategia pe care o va sustine in proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire- drepturile sotiei supravietuitoare Madaliina Madaliina Sotia supravietuitoare are dreptul de mostenitor doar la bunurile comune sau si la mostenirile sotului de la parinti,adica a socrilor? (vezi toată discuția)
Buna ziua! care este cota la care are dreptul fratele decedatului ... luca luca luca luca Buna ziua! Care este cota la care are dreptul fratele decedatului in cazul unor conturi bancare comune cu sotia supravietuitoare? Mentionez ca nu exista ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire - a doua sotie Valentinovialy Valentinovialy Buna ziua. Dupa decesul mamei, am dezbatut masa succesorala impreuna cu tatal meu pentru bunurile dobandite de acestia de-a lungul casatoriei . Acum ma aflu ... (vezi toată discuția)