avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Care este cota la care are dreptul fratele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Care este cota la care are dreptul fratele decedatului ...

Buna ziua!

Care este cota la care are dreptul fratele decedatului in cazul unor conturi bancare comune cu sotia supravietuitoare?
Mentionez ca nu exista alti mostenitori.
Va multumesc!

Luca
Cel mai recent răspuns: luca luca , utilizator 15:08, 9 Decembrie 2021
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
Bună ziua!

Bunurile comune se împart în mod egal între soți, în cotă de 1/2, dacă nu se dovedește în instanță altă contribuție la dobândirea acestora. Prin urmare, din bunurile comune, defunctul deține o cotă de 1/2, care se împarte între moștenitori și soțul supraviețuitor deține o cotă de 1/2, care îi revine lui în proprietate.

La moștenire se împarte doar cota din bunuri ce revine defunctului, deci 1/2 din bunurile comune. Din această cotă, soțul supraviețuitor ia jumătate, iar fratele defunctului jumătate.
Prin urmare, fratele defunctului are dreptul la 1/4 din bunurile comune, iar soțul supraviețuitor 3/4 (1/4 din moștenirea defunctului și 1/2 cota lui din dreptul de proprietate).

Trebuie analizat dacă din moștenire nu fac parte și alte bunuri. Cota nu se raportează la bunuri în sine, ci la valoarea masei succesorale.
Va multumesc pentru raspuns!
Acelasi principiu se aplica si in cazul unor conturi bancare comune?
Spre exemplu, dintr-un cont bancar comun de 100 lei cat revine sotului supravietuitor si cat revine fratelui defunctului dupa succesiune?
Mentionez ca nu exista alti mostenitori { copii, parinti etc}
Dacă sunt conturi comune, da. Dar nu se va raporta la fiecare cont bancar în parte, ci la toate conturile și alte bunuri existente, adică la întreaga valoare a masei succesorale. Se vor identifica bunurile cu prilejul procedurii succesorale, fie la notar, fie la instanță.
Stimata D-na. avocat Bianca-Maria Rusu,

Va multumesc pentru raspunsul detaliat.
In cazul de fata mostenirea se rezuma la sume de bani din conturi bancare pe numele ambilor soti.
Fondul de investitii sau de pensii la care a cotizat defunctul sunt tot bunuri comune care se impart in formula de mai sus?

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune stare stare Trebuie sa se faca taxa de succesiune a unchiuli meu.A fot casatorit , nu a avut copii, apartament cumparat inainte de casatorie , dar o parte din rate ... (vezi toată discuția)
Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri mia_delia mia_delia Buna ziua, ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu ... (vezi toată discuția)