buna ziua,
eu cu sotul meu dorim achizitionarea unui imobil dar nu avem toata suma, suma pe care o avem revine din darul de nunta,dar la banca este pusa pe numele sotului,iar el sustine ca sunt banii lui, iar eu ca sunt bani comuni. mai avem nevoie de o suma pe care vreau sa o iau de la parintii mei, dar cu contract notarial ca suma aceea este luata de la ei. Intrebarile mele sunt:
1.Banii de dupa nunta se considera banii comuni, chiar daca sunt pe numele sotului?
2.Pot face contract cu parintii mei, ca in cazul unui partaj aceea suma sa nu o impart cu el?
3. Cum se va imparte apartamentul in cazul unui divort?
deja sunt discutii legate de banii de la nunta? poate ar fi bine sa va mai ganditi inainte de a investi.
prezumtia asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei este de bun comun, se pot aduce probe in caz de divort+partaj privind provenienta bunurilor/a sumelor cu care au fost achizitionate.
off topic: daca sotul sustine ca sunt banii lui, ce anume vrea sa faca cu ei?
Suma de bani (darul de nunta) e calificata ca o donatie sub forma darului manual si e cert ca donatarii sunt ambii soti .
Daca , insa , parintii dumneavoastra dispun cu titlu gratuit asupra unei sume de bani(printr-o donatie) , insemnata , din care se va face plata pretului , bunul poate fi calificat drept propriu al dumneavoastra.
Altminteri ,bunul e comun, supus partajarii in conformitate cu contributia materiala a fiecaruia dintre soti.
problemele intre noi au aparut tocmai pentru ca nu avem casa noastra si m-am gandit sa incercam sa vedem daca vor mai fi aceste probleme dupa ce vom avea casa.
sotul meu e foarte influentat de mama lui, care a refuzat sa ne ajute sa ne cumparam ap, pentru ca vroia sa fac casa in curte la ea ca sa nu-i plece baiatul, iar el imi reproseaza ca sunt banii lui si el o sa faca casa.
si dc nu vreau sa ma duc dupa el e treaba mea, cu toate ca 5 ani inainte de nunta am hotarat ca imediat dupa nunta cumparam apartament, Dar dupa nunta si-a schimbat ideile.
darurile de nunta intra in comunitatea matrimoniala a sotilor .
procedati in felul urmator : pt diferenta de bani necesara achizitionarii imobilului, incheiati cu parintii dvs un act de donatie in forma autentica ( la notar ) .
in actul de donatie sa se specifice ca , banii donati dvs de catre parinti vor fi utilizati pt achizitionarea acelui imobil.
iar donatia sa fie personala, sa nu se mentioneze numele sotului dvs > !!
si ar fii bine sa fie o suma considerabila .
iar in contractul de vanzare cumparare mentionati ca cealalta suma de bani necesara achizitionarii imobilului , a fost primita da amandoi sotii, ca dar de nunta .
nu uitati sa mentionati in contractul de v-c contributia dvs personala conform actului de donatie .
si astfel, in cazul unui partaj, dvs aveti deja o contributie net superioara sotului dvs . in ceea ce priveste imobilul respectiv. ;)