Bun gasit tuturor !!!
urmand a initia un proces de partaj, as avea nevoie de la dvs. de cateva informatii preliminare.
obiectul partajului este un apartament dobandit in timpul casatoriei la care contribuabilul principal am fost eu, desi acum fosta sotie pretinde jumatate. Banii achizitionarii imobilului au provenit din vanzarea unui teren al parintilor mei, aprox 20 de procente din valoarea apartamentului, apoi un ajutor al fratelui meu in valuta cam tot atatea procente, un imprumut de la banca valorand aproape jumatate valoarea imobilului (contractat de mine), iar restul banii de la nunta.
Ma intereseaza mai intai daca imobilul il pot pastra eu, cu conditia platii despagubirii a ceea ce va hotari instanta pentru ea.
In al doilea rand, cum pot justifica faptul ca eu sunt contribuabilul principal la cumpararea imobilului, adica:
-fratele meu poate fi martor in proces, mai ales ca mi-a dat o suma de bani pt achizitionarea locuintei ?
-parintii mei pot avea un rol atata vreme cat si-au vandut un teren pt a ne ajuta in cumpararea locuintei ?
-faptul ca fosta sotie in timpul casatoriei nu a muncit decat 5 luni din 5 ani, conteaza?
Cu multumiri !!!
În cazul divorţului, la partaj, sunt admisibile toate mijloacele de probă, inclusiv proba cu martori.
Soţul cu contribuţia mai mare decât a celuilalt soţ la dobândirea bunurilor comune, deci şi a apartamentului în cazul de faţă, este îndreptăţit a-i fi atribuită locuinţa, chiar dacă divorţul se pronunţă din vina sa, iar soţia nu are posibilitatea unei sulte împovărătoare.
Sumele de bani invocate provin, din cîte înţeleg eu, din donaţii sub forma darului manual. Presupun că nu aveţi nicio dovadă a faptului că banii v-au fost donaţi. Darul manual este şi el un act juridic, nu an fapt juridic, este un contract de donaţie, supus, în ceea ce priveşte dovada, regulilor generale privind proba actelor juridice: înscris sau început de dovadă scrisă completată cu martori şi prezumţii.
Nu faceţi greşeala să credeţi că puteţi s-o scoateţi singur la capăt. Aveţi nevoie de un avocat. De unul bun.
da, va multumesc mult, aveti dreptate au fost " donatii sub forma darului manual", ca deobicei parintii si fratii nu-ti prea fac contracte de imprumut sau de donatie, desi ar trebui sa invatam si noi romanii sa facem asa ceva, atata vreme cat se vorbeste tot mai putin de constiinta morala sau de reconostinta si din ce in ce mai mult de casatorii de interes...etc.
Bineinteles ca o sa-mi iau un avocat, atata numai ca nu sunt in tara si de aceea ma interesez mai intai ce trebuie sa fac si cum !
va multumesc pentru amabilitate !
am si eu nevoie de ajutor! suntem in faza de rejudecare in proces de partaj. in urma rejudecarii instanta a modificat cotele si ca urmare sau hotaratnoi expertize judiciare: auto. apartament,garaj si bunuri comune .fiindca sa modificat parea sotiei (ex) dela 30% la 40% instanta hot.sa plateasca ea taxelede expertiza .aceasta a refuzat ,spunand ca plateste doar lotizarea ,urmarind ca de atatia ani( din 2005) tergiversarea,am hotarat sa le plaim noi(fiul meu -sotul fostului cuplu)si sa ne retragem suma din cheltuieli de judecata. LA EXPERTIZA BUNURIOLORsa constatat lipsa din casa mobila de dormitor a sotilor,,canapeaua din dormitorul fetei ,masina de spalat si inca altele .motivand ca sia cumparat altele ca se saturase de vechituri INTREBARE: CUM SE MAI EVALUEAZA ACESTE BUNURI DACA NU AU FOST? NU POATE RAMANE VALABILA EVALUAREA DE ACUM 2 ANI SI CEVA?
EXPERTUL A ZIS CA LE VA DA O VALOARE CAT DE CAT......
VA ROG MULT,ASTEPT UN RASUNS CAT MAI REPEDE!
MULTUMESC.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj imobil
elena Dragomir
Am primit bani de la mama din vanzarea unui imobil si am cumparat un alt apartament. Eram casatorita. Acum doresc sa il vand dar trebuie sa fac partajul. ... (vezi toată discuția)