Stimate utilizator,
prima solutie care imi vine in minte este Donatia. Adica parintii va gratifica in mod exclusiv pe dvs. In acest fel, terenul devine bun propriu si este exclus de la un eventual partaj.
Implica costuri notariale dar , paza buna trece primejdia rea, nu-i asa?
succes
av. Ileana Schwarz
Cel mai bine faceti un contract de donatie la notar cu parintii pe numele dvs, ori pt bani, ori pt un teren pe care il cumpara ei. Daca nu mai aveti frati, e chiar recomandabil.
Copilul sau nu va avea acces la bunurile dobandite in aceasta casatorie decat in urma unui partaj. Dupa ce veti avea copii, acestia vor avea acelasi statut.
:).. divortati inainte..
cu atatea probleme.. ma intreb care a fost mobilul casatoriei...
in alta ordine de idei tranzactiile intre soti sunt interzise a.i. nu exista posibilitatea reala de a va proteja bunurile dobandite in timpul casatorie. ramane sa demonstrati provenienta banilor la un eventual partaj si sa sperati la un judecator intelegator.
in ceea ce priveste dreptul de mostenire al copilului provenit din afara casatoriei .... e aceeasi poveste. este un drept dobandit la nastere si poate fi pierdut numai in cazuri limitativ prevazute de lege... cum ar fi omorul tatalui.
casnicie fericita in continuare...B-)
Daca sumele de bani provin dintr-o donatie , indiferent ca aceasta imbraca forma darului manual , sau din instrainarea unui bun propriu al unei terte persoane (al parintilor , dupa cum ati dori dumneavoastra ) , bunul dobandit va fi propriu.
Altminteri , articolul 30 din Codul familiei stipuleaza expres ca bunurile dobandite de la data casatoriei sunt bunuri comune ale celor doi soti , iar alineatul al doilea prevede ca orice conventie contrara e nula.
Achiesez la parerile colegilor.
Pe scurt: Parintii dumneavoastră să facă, la notar, un act de donaţie, prin care vă donează suma respectivă de bani, eventual cu specificaţia că este în scopul aciziţionării unui teren în vederea construirii unei case.
În acest fel, terenul pe care îl veţi cumpăra va fi considerat bun propriu, adică doar al dumneavoastră. În cazul unui eventual divorţ, acest bun nu va fi împărţit cu soţul.
Pe cale de consecinţă, nici urmaşii soţului nu vor avea nici un drept asupra terenului.
ATENŢIE ! Toată discuţia de până aici a fost referitoare la teren, deoarece aţi dat de înţeles că banii părinţilor dumneavoastră sunt destinaţi cumpărării terenului. În ceea ce priveşte casa pe care o veţi edifica, regimul ei juridic depinde, din nou, de provenienţa banilor, care trebuie dovedită.