avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am o nelamurire referitoare la partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am o nelamurire referitoare la partaj

Parintii mei mi-au cumparat o garsoniera dupa un timp m-am insurat .Dupa 5 ani de casatorie am vindut garsoniera si am cumparat o casa la curte 'asta era visul meu' sa stau la curte au mai trecut vreo 2 ani si ne-am despartit .Din casatorie a rezultat si un copil acum are 8 ani . In momentul de fata au trecut doi ani si ceva de la divort fara sa ceara partaj . Din cite am inteles dupa 5 ani de casatorie are dreptul la ceva din casa ,dar nu mi se pare normal .Acum am o relatie de aproape un an . Intrebarea este urmatoare : Eu cu viitoarea mea sotie ne-am apucat sa mai inbunatatim din casa sa investim casa nu este terminata inca ce ne facem daca dupa ce terminam casa se trezeste fosta sa faca partaj ? Multumesc anticipat#-o
Cel mai recent răspuns: eugen_o5o6 , utilizator 21:07, 17 Iulie 2010
post dublu . imi cer scuze.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
iulia., utilizator
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune ale sotilor.
Sotia are drept la casa.. cotele difera avand in vedere detaliile.(presupun ca nu ati cumparat casa exclusiv cu banii de pe garsoniera)
Daca casa a fost cumparata exclusiv cu banii obtinuti din vanzarea garsonierei..atunci casa este tot bun propriu.

Da casa am cumparat-o cu banii obtinuti din vinzarea garsonierei
Pretul obtinut pe o garsoniera a fost mai mare decat pretul unei case?:">
In aceste conditii ar trebui ca in contractul de cumparare a bunului dobandit in timpul casatoriei (casa) se se mentioneze ca valoarea bunului propriu vandut (garsoniera)ce se regaseste in noul bun cumparat (casa)este tot bun propriu si se mentioneaza contractul vanzarii bunului propriu(garsoniera) precizand valoare acesteia.
Practic la momentul cumpararii casei trebuia sa-i spuneti notarului ca noua casa este achizitionata cu banii dumneavoastra ce provin din vanzarea garsonierei. Daca ati facut asa.. situatia e ok.
Problema se pune cu privire la eventualele imbunatatiri aduse casei pe timpul casatoriei..
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
iulia., utilizator
Valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare este bun propriu potrivit art.31 lit. f) c.fam.
Astfel, avand in vedere ca garsoniera care era bunul dvs. propriu a fost vanduta iar banii rezultati din vanzarea acesteia au fost investiti casa achizitionata in timpul casatoriei, aceasta are calitatea de bun propriu pana la concurenta sumei respective ( spun pana la concurenta sumei respective- in situatia in care a mai fost achitata o suma in plus pentru achizitionarea casei).Cu alte cuvinte, chiar daca nu s-a stipulat printr- o clauza contractuala expresa provenienta banilor, exista posibilitatea sa produceti dovezi in acest sens in situatia in care fosta sotie va solicita partajul acestei case.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort sorin2holban sorin2holban Buna ziua, Am si eu o problema. Am divortat, iar acum urmeaza partajul. Inaintea casatoriei cu sotia de care am divortat, am detinut o garsoniera, bun ... (vezi toată discuția)
Partaj! darkone darkone Buna seara, Am avut o discutie mai aprinsa in familie(precizez ca suntem castoriti de 3 ani si avem un copil de 1,6 ani), in care cand sa adus vorba de un ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare ad ad Buna ziua, am nevoie de un sfat, daca se poate... Inainte de a ma casatori am cumparat un apartament pe care acum as vrea sa il vand si sa cumpar o ... (vezi toată discuția)