avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare

Buna ziua, am nevoie de un sfat, daca se poate...
Inainte de a ma casatori am cumparat un apartament pe care acum as vrea sa il vand si sa cumpar o garsoniera. Cum as putea cumpara garsoniera in asa mod incat sa nu fie considerat bun comun cu sotul meu?
Cel mai recent răspuns: ad , utilizator 12:08, 18 Iulie 2008
Spuneti notarului care va incheia contractul de vanzare-cumparare a apartamentului, ca doriti sa fie specificat in contract ca pretul a fost achitat din bani proprii.
Buna ziua!

Art. 31 lit. a) Codul familie prevede: " Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot, bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei". Avand in vedere ca apartamentul a fost achizitionat de dumneavoastra inainte de incheierea casatoriei, rezulta, din coroborarea datelor, ca imobilul nu intra in comunitatea de bunuri, fiind deci, un bun propriu.
In ceea ce priveste vanzarea acestuia si cumpararea, din banii obtinuti, a unei garsoniere, un alt text de lege va sta la dispozitie. Astfel, art. 31 lit. f) C. fam. stipuleaza ca, de asemenea, nu constituie bun comun, ci bun propriu "valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare". Asadar, legea considera ca fiind bun propriu nu numai apartamentul, in sine, ci si suma de bani pe care o obtineti cu titlu de pret din vanzare; ba mai mult, tot bun propriu e si "bunul in care a trecut aceasta valoare" (in cazul dumneavostra, garsoniera). Deci, legea prezuma garsoniera ca fiind tot a dumneavoastra.
Faceti si platile prin banca (adica vanzarea apartamentului si cumpararea garsonierei). Sa aveti dovada platii.
În momentul cumpărării garsonierei, după vânzarea apartamentului, în contract se va stipula că preţul cu care s-a achiziţionat bunul provine din vânzarea unui bun propriu conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr... din data .... şi că, astfel acest bun - garsoniera - va avea calitatea de bun propriu şi nu de bun comun, chiar dacă este achiziţionată în timpul căsătoriei. Este necesară o declaraţie a soţului în acest sens, anterioară încheierii contractului de cumpărare a garsonierei, declaraţie de care se va face vorbire în contract.
Dacă preţul de vânzare al apartamentului este mai mic decât preţul de achiziţionare al garsonierei, iar diferenţa de bani provine din munca soţilor, atunci se va stipula în contrcatul de cumpărare al garsonierei că suma de .... provine din vânzarea apartamentului bun propriu, astfel că această valoare este bun propriu şi numai diferenţa de bani este bun comun al soţilor.
Vă recomand să angajaţi un avocat pentru redactarea contractului şi, numai apoi să mergeţi la notar pentru autentificare, deoarece notarii nu au nici timp şi nici prea mult interes de a crea alte contracte decât cele tipizate pe care le au pe calculator, şi riscaţi astfel să pierdeţi şansa ca bunul să fie parţial sau total bun propriu, chiar dacă a fost achiziţionat în timpul căsătoriei...
Succes! ;)
Buna ziua!
Nu este bun comun in baza art. 31, lit.f din Codul Familiei. Bineinteles cu conditia ca suma obtinuta din vanzarea apartamentului sa fie cheltuita pe garsoniera.
Mi se pare o idee stralucita cea propusa de consultantul AVLUCI, care v-a dat primul raspuns, aceea de a face si mai clar acest lucru prin mentionarea in contractul de achizitie a garsonierei a sursei fondurilor(vanzarea unui bun propriu).
Cu stima,
av. Silviu Serban

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire referitoare la partaj eugen_o5o6 eugen_o5o6 Parintii mei mi-au cumparat o garsoniera dupa un timp m-am insurat .Dupa 5 ani de casatorie am vindut garsoniera si am cumparat o casa la curte 'asta era ... (vezi toată discuția)
Partaj ciupikam ciupikam SALUTARI, inainte de casatorie am detinut o garsoniera la etj.2, dupa casatorie am schimbat-o cu o alta la parter de bloc transformind-o intr-o societate ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei LoredanaP LoredanaP Buna ziua, Sora mea are o casa pe care a cumparat-o in parte cu banii de pe o garsoniera - aceasta garsoniera a fost a mamei mele - vinderea garsonierei si ... (vezi toată discuția)