avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

SALUTARI, inainte de casatorie am detinut o garsoniera la etj.2, dupa casatorie am schimbat-o cu o alta la parter de bloc transformind-o intr-o societate comerciala. Este spatiul com. bun partabil? Scriu prt. prima oara. VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:52, 7 Ianuarie 2010
Codul familiei prevede la art. 31 ca :
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Din ce ati scris , dumneavoastra va incadrati la litera f !

Chiar daca s-au adus unele amenajari garsonierei atunci cand a fost transformata in spatiu comercial , sotia are doar un drept de creanta asupra cotei parti cu care a contribuit , asta bineinteles daca a fost cazul .
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2010
Costinel Burca, Contabil
Bunurile achizitionate in perioada in care ati fost casatorit intra in masa partajabila.
Dar, daca puteti demonstra ca la schimbul de imobile nu s-a mai adaugat nici o suma de bani sau daca s-a mentionat in acte ca banii provin din vanzarea garsonierei, nu va intra in masa partajabila.
daca in actul de vanzare-cumparare al celui de-al doilea imobil s-a specificat faptul ca acesta s-a achizitionat cu banii obtinuti din vanzarea garsonierei , acesta reprezinta bun propriu al proprietarului . deci nu va intra in masa partajabila.
celalalt sot poate avea doar un drept de creanta, in cazul in care s-a platit o suma de bani in plus, fata de suma obtinuta din vanzarea garsonierei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj xman2 xman2 Buna ziua Am si eu o nelamurire Ioana se marita cu Gheorghe. ea avea inaninte de casatorie un apartament de la mama ei. dupa casatorie isi vinde apartamentul ... (vezi toată discuția)
Bun dobandit inainte de casatorie... suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca doresc sa vand un imobil dobandit persoanl inainte de casatorie, suma obtinuta din vanzarea respectiva, va intra sau nu in averea comuna a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - bunuri imobile cumparate inainte de casatorie aby68 aby68 eu mi-am cumparat un apartament fiind necasatorita,urmeaza sa ma casatoresc vrea sa stiu viitorul meu sot ce drept are asupra apartamentului,multumesc mult (vezi toată discuția)