avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

SALUTARI, inainte de casatorie am detinut o garsoniera la etj.2, dupa casatorie am schimbat-o cu o alta la parter de bloc transformind-o intr-o societate comerciala. Este spatiul com. bun partabil? Scriu prt. prima oara. VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:52, 7 Ianuarie 2010
Codul familiei prevede la art. 31 ca :
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Din ce ati scris , dumneavoastra va incadrati la litera f !

Chiar daca s-au adus unele amenajari garsonierei atunci cand a fost transformata in spatiu comercial , sotia are doar un drept de creanta asupra cotei parti cu care a contribuit , asta bineinteles daca a fost cazul .
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2010
Costinel Burca, Contabil
Bunurile achizitionate in perioada in care ati fost casatorit intra in masa partajabila.
Dar, daca puteti demonstra ca la schimbul de imobile nu s-a mai adaugat nici o suma de bani sau daca s-a mentionat in acte ca banii provin din vanzarea garsonierei, nu va intra in masa partajabila.
daca in actul de vanzare-cumparare al celui de-al doilea imobil s-a specificat faptul ca acesta s-a achizitionat cu banii obtinuti din vanzarea garsonierei , acesta reprezinta bun propriu al proprietarului . deci nu va intra in masa partajabila.
celalalt sot poate avea doar un drept de creanta, in cazul in care s-a platit o suma de bani in plus, fata de suma obtinuta din vanzarea garsonierei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj xman2 xman2 Buna ziua Am si eu o nelamurire Ioana se marita cu Gheorghe. ea avea inaninte de casatorie un apartament de la mama ei. dupa casatorie isi vinde apartamentul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - bunuri imobile cumparate inainte de casatorie aby68 aby68 eu mi-am cumparat un apartament fiind necasatorita,urmeaza sa ma casatoresc vrea sa stiu viitorul meu sot ce drept are asupra apartamentului,multumesc mult (vezi toată discuția)
Bun dobandit inainte de casatorie... suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca doresc sa vand un imobil dobandit persoanl inainte de casatorie, suma obtinuta din vanzarea respectiva, va intra sau nu in averea comuna a ... (vezi toată discuția)