avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Parasirea tarii de catre un minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Parasirea tarii de catre un minor

Buna ziua ,
Fiul meu urmeaza sa mearga in vacanta in SUA , el a primit viza turistica . El este minor ( are 17 ani si 5 luni ) , eu si mama lui suntem deacord cu plecarea , vruiam sa va intreb care sunt actele cu care sa se prezinte la aeroport . As vrea sa va intreb daca este neaparata nevoie de un insotitor ( stewardesa sau insotitor de bord etc), sau asta depinde de firma de transport ( difera de la o companie la alta ) ? Multumesc !
Este necesar acordul ambilor parinti ( declaratie notariala).
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Consultati [ link extern ] .
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
TDorina, utilizator
Pai si spre exemplu eu cumpar bilet de avion cu aeronava X , dar intermediez tranzactia prin agentia Y . Firma de care apartine aeronava specifica faptul ca persoanele cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani pot calatorii singure . Este suficient ca firma de care apartine aeronava sa fie deacord sau trebuie sa isi dea acor si agentia Y ? Multumesc !
Trebuie ca o persoana adulta sa il treaca pe minor de controlul de frontiera. Nu este neaparat nevoie ca persoana sa plece cu copilul, ci doar sa il treaca de frontiera.

este vorba de o calatorie cu avionul ( ma scuzati ca nu am precizat )
Cumparati serviciul "insotitor minor" de agentia respectiva si astfel nu vor exista probleme. Pe langa acest serviciu (insotitor din randul personalului de bord al aeronavei) trebuie sa existe si declaratia mamei si tatalui care sunt de acord ca minorul sa paraseasca teritoriul romanesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor de 16 ani,poate iesi din tara fara insotitor? alexandra2000 alexandra2000 Buna ziua.Fiica mea a fost chemata de verisoara ei in italia luna viitoare,dar ea nu poate veni dupa ea si nici eu sau tatal ei nu o putem duce.Se poate face ... (vezi toată discuția)
Legat de plecarea unui minor in strainatate mitzilina mitzilina buna,sunt ioana si am 14 ani jumate la anul vreau sa plec cateva zile la bruxelles(spectator la un concurs de gimnastica) si nu stiu daca pot parintii mei sa ... (vezi toată discuția)
Acte necesare iesire din tara minor! Andyandy22 Andyandy22 Salut, am 17 ani si as vrea sa stiu exact ce acte imi trebuiesc pentru a pleca din tara timp de 2 saptamani. Stiu doar ca imi trebuie procura de la ambii ... (vezi toată discuția)