avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... legat de plecarea unui minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

legat de plecarea unui minor in strainatate

buna,sunt ioana si am 14 ani jumate
la anul vreau sa plec cateva zile la bruxelles(spectator la un concurs de gimnastica)
si nu stiu daca pot parintii mei sa vina cu mine(asta insemna ca nu niciunul dintre ei)
asa ca am ideea sa imi faca procura notariala si sa ma trimita cu niste cunostiinte,asta doar daca nu pot ei
si daca ar fii situatia ca oamenii respectivi sa plece inaintea mea/dupa mine,adica sa nu plecam in acelasi timp,la frontiera trebuie,neaparat,sa fiu cu tutore?sau pot si singura,si sa fie cineva care ma asteapta in belgia?imi pot face ai mei procura ca ma lasa singura?

multumesc anticipat! =D>:stunned:

scuze daca nu am pus unde trebuie!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 21:24, 30 Aprilie 2011
Nu se face procura, parintii trebuie sa dea o declaratie la notariat precum ca sunt de acord sa pleci in strainatate, iar declaratia trebuie sa cuprinda perioada in care va avea loc deplasarea, ruta calatoriei, precum si datele persoanei care te va insoti. Cu avionul poti pleca singura si in acest caz declaratia va cuprinde numele companiei aeriene cu care calatoresti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
narcisa_salbatica, utilizator
Ai nevoie de acesta declaratie la notariat data de parintii tai si asa cum a spus narcisa cu datele perosanei care te va insoti, persoana care trebuie sa prezinte la frontiera un cazier valabil. Ca sa pleci singura nu stiu cum e treaba, auzisem de servicii de insotire minori pe la unele firme de trensport aerian , dar chiar si terestru.
Organele poliţiei de frontierã permit ieşirea din România a cetãţenilor români minori numai dacã sunt însoţiţi de o persoanã fizicã majorã.
Minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual sau, dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte însoţit de o altã persoanã fizicã majorã i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu aceasta numai dacã persoana însoţitoare prezintã o declaraţie a ambilor pãrinţi sau, dupã caz, a pãrintelui cãruia minorul i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, a pãrintelui supravieţuitor ori a reprezentantului sãu legal, care sã cuprindã acordul acestora cu privire la efectuarea cãlãtoriei respective de cãtre minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmeazã sã se desfãşoare cãlãtoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoareactivitati de transport international de persoane.
Adica, daca mergi cu avionul, poate sa te dea in primire si la insotitoarele de bord, daca le semneaza acea declaratie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea unui minor neinsotit din tara applepie applepie Am 17 ani si vreau sa plec la vara intr-o tabara in Danemarca. Pot iesi din tara neinsotit? Problema mea este ca nu voi merge cu avionul pana in Germania si de ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu minori cocosmin cocosmin Salut Am o nelamurire..... Cum pot sa plec in vacanta cu avionul in Romania cu nepoata mea minora (mentionez ca locuiesc in spania)Ea este trecuta in ... (vezi toată discuția)
Plecare in vacanta irina_iris irina_iris buna.ma numesc irina si vreau sa plec cu nepotul meu de 9 ani la vara in italia cu avionul.ce acte imi trebuiesc din partea parintilor(mama lui e in italia si ... (vezi toată discuția)