avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesirea unui minor neinsotit din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesirea unui minor neinsotit din tara

Am 17 ani si vreau sa plec la vara intr-o tabara in Danemarca. Pot iesi din tara neinsotit? Problema mea este ca nu voi merge cu avionul pana in Germania si de acolo cu trenul. Stiu ca la avion exista optiunea de minor neinsotit insa destinatia finala nu e in Germania. Ma puteti ajuta cu un raspuns? :D
Cel mai recent răspuns: applepie , utilizator 15:13, 2 Ianuarie 2011
applepie a scris:

Am 17 ani si vreau sa plec la vara intr-o tabara in Danemarca. Pot iesi din tara neinsotit?



Nu. Citeste regulile de calatorie ale minorilor la www.PolitiadeFrontiera.ro
E si un numar de telefon acolo daca ai neclaritati.
Sunteti singura persoana din Ro care merge in tabara aceea?

Legea 248/2005
Art. 30. - (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
...
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

...
(4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
(5) Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.
Ultima modificare: Duminică, 2 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
da sunt singura...oricum multumesc mult pentru ajutor! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calatorie 69lac 69lac Buna dimineata,fica mea are 16 ani,in aprilie 2012 trebuie sa vina in strainatate la un control medical,ii mai este necesara procura din partea mea sau poate ... (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de acordul tatalui? anonima70 anonima70 Buna ziua!Daca parintii sunt divortati de 8ani,sentinta este definitiva si irevocabila copilul este incredintat mamei, la calatorie in strainatate mai e nevoie ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorilor din tara Andreea1995 Andreea1995 As dori sa ma ajuti cu cateva raspunsuri la intrebarile pe care doresc sa vi le adresez. Locuiesc in Romania si sunt minora. As dori sa plec impreuna cu mama ... (vezi toată discuția)