avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... calatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

calatorie

Buna dimineata,fica mea are 16 ani,in aprilie 2012 trebuie sa vina in strainatate la un control medical,ii mai este necesara procura din partea mea sau poate calatori singura?Multumesc
Cel mai recent răspuns: 69lac , utilizator 17:42, 29 Octombrie 2011
Nu poate calatori singura, trebuie sa aiba un insotitor.

Legea 248/2005

Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
[...]
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
[...]
(4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
(5) Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

II este necesara procura , din partea ambilor parinti daca acestia sunt casatoriti, sau doar din partea parintelui caruia i-a fost acordata custodia, daca detine o hot. definitiva si irevocabila de incredintare.Minorul insa trebuie insotit de o persoana majora, care , si aceasta, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.
Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este procedura de a incredinta copilul minor unui cumnat pt. iesirea din tara ramiso ramiso Buna ziua, ma numesc Miron Rancea si as dori sa stiu care este procedura de incredintare a unui copil minor unei rude (cumnat) pentru a iesi din tara. (vezi toată discuția)
Program de vizitare minor mirka mirka Buna ziua prin hot definitiva si irevocabila copilul meu a fost incredintat tatalui si tot prin hot definitiva si irevocabila s-a hotarat ca in vacanta de ... (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de acordul tatalui? anonima70 anonima70 Buna ziua!Daca parintii sunt divortati de 8ani,sentinta este definitiva si irevocabila copilul este incredintat mamei, la calatorie in strainatate mai e nevoie ... (vezi toată discuția)