avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mai este nevoie de acordul tatalui?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mai este nevoie de acordul tatalui?

Buna ziua!Daca parintii sunt divortati de 8ani,sentinta este definitiva si irevocabila copilul este incredintat mamei, la calatorie in strainatate mai e nevoie si de acordul tatalui.(Copilul are 17ani.)Copilul va merge in excursie cu scoala in Belgia.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:03, 28 Februarie 2014
Nu, doar de hotararea de divort.
Nu, nu este necesar acordul tatalui cata vreme minorul este incredintat spre crestere si educare mamei prin hotarare definitiva si irevocabila pe vechea legislatie, respectiv codul familiei in vigoare la momentul desfacerii casatoriei partilor.

Art. 30. - legea 248/2005 mod si compl.de legea175/2013.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
..............................................
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
...............................
(4) Pe langa informatiile prevazute la alin. (1) lit. d), declaratia parintilor, a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, dupa caz, trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:.
a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizitare minor mirka mirka Buna ziua prin hot definitiva si irevocabila copilul meu a fost incredintat tatalui si tot prin hot definitiva si irevocabila s-a hotarat ca in vacanta de ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca incredintare minor gulia gulia buna ziua!am si eu o intrebare:Cum pot intra in posesia unei hotarari judecatoresti in care sa imi fie incredintat copilul avand in vedere ca,copilul meu este ... (vezi toată discuția)
Care este procedura de a incredinta copilul minor unui cumnat pt. iesirea din tara ramiso ramiso Buna ziua, ma numesc Miron Rancea si as dori sa stiu care este procedura de incredintare a unui copil minor unei rude (cumnat) pentru a iesi din tara. (vezi toată discuția)