avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este procedura de a incredinta copilul minor unui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este procedura de a incredinta copilul minor unui cumnat pt. iesirea din tara

Buna ziua, ma numesc Miron Rancea si as dori sa stiu care este procedura de incredintare a unui copil minor unei rude (cumnat) pentru a iesi din tara.
Cel mai recent răspuns: ramiso , utilizator 09:08, 2 August 2010
Ambii parinti sa isi dea acordul printr-o procura in forma autentica, cum ca sunt de acord ca minorul sa fie insotit de cumnat.Notarul va sti ce anume trebuie sa mai prevada procura..perioada de sedere, destinatia, etc. Cumnatul are nevoie de cazier judiciar, actul de identitate .
Potrivit art. 30 din legea nr. 248/ 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor români minori numai daca sunt însotiti de o persoana fizica majora, minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual sau, dupã caz, al unei cãrti de identitate si cãlãtoreste însotit de o altã persoanã fizicã majorã i se permite iesirea în aceleasi conditii si împreunã cu aceasta numai dacã persoana însotitoare prezintã o declaratie a ambilor pãrinti sau, dupã caz, a pãrintelui cãruia minorul i-a fost încredintat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã si irevocabilã, a pãrintelui supravietuitor ori a reprezentantului sãu legal, care sã cuprindã acordul acestora cu privire la efectuarea cãlãtoriei respective de cãtre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada în care urmeazã sã se desfãsoare cãlãtoria, precum si datele de identitate ale însotitorului
respectiv.
Pe langa informatiile de mai sus, declaratia parintilor, a parintelui caruia
minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, dupa caz, trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:
a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
ContSters84518, utilizator
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calatorie 69lac 69lac Buna dimineata,fica mea are 16 ani,in aprilie 2012 trebuie sa vina in strainatate la un control medical,ii mai este necesara procura din partea mea sau poate ... (vezi toată discuția)
Iesirea unui minor neinsotit din tara applepie applepie Am 17 ani si vreau sa plec la vara intr-o tabara in Danemarca. Pot iesi din tara neinsotit? Problema mea este ca nu voi merge cu avionul pana in Germania si de ... (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de acordul tatalui? anonima70 anonima70 Buna ziua!Daca parintii sunt divortati de 8ani,sentinta este definitiva si irevocabila copilul este incredintat mamei, la calatorie in strainatate mai e nevoie ... (vezi toată discuția)