avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contracte civile/drepturi de autor - contributii ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contracte civile/drepturi de autor - contributii individuale de asigurari sociale si ptr. somaj

Reprezint un ONG si incepand cu aceasta luna voi incheia cateva contracte civile si contracte pentru drepturi de autor.
Ca platitor de venit stiu ca am obligatia de a declara, calcula, retine si plati (pentru persoana fizica ce realizeaza venitul de natura profesionala) impozitul pe venit si contributiile individuale de asigurari sociale si somaj.
Mentionez ca persoana fizica cu care inchei aceste contracte (civil si/sau drept de autor) are dubla cetatenie si este asigurat in alt sistem (al tarii unde isi are rezidenta.)
Conform Art. III, alin. (5) din OUG 82/2010, "peroanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale....nu le sunt aplicabile prevederile alin.(2)" Alin. (15) din OUG 82/2010 "Platitorii de venit nu au obligativitatea declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari ptr. somaj si de asigurari sociale.....ptr. persoanele prevazute la alin.(5)".
Intrebare: Daca persoana cu care inchei aceste contracte face dovada ca este asigurat in alt sistem (e sufucienta o declaratie pe propria raspundere ?) e OK sa-i retin doar impozitul pe venit de 16%?

Alte discuții în legătură

Conventii civile - contributii cindean cindean As dori sa stiu ce contributii datoreaza un salariat (medic),care ar incheia un contract tip \"conventie civila\".Daca exista si alte contributii in afara ... (vezi toată discuția)
"contract de prestari servicii" Cosmi7 Cosmi7 Care sunt cotele ce se retin de catre angajator, in cazut contractelor de prestari servicii? Ce temei legal avem in acest ... (vezi toată discuția)
Taxe pentru pfa si ctr. drept de autor alice53 alice53 revin cu aceasta intrebare: ce impozite la stat plateste cel care are un ctr. drept de autor si daca te-ai infiintat ca PFA ? am intrebat ceva persoane si am ... (vezi toată discuția)