Va rog sa mi spuneti care este procedura de inregistrare a unei casatorii efectuate in Turcia ,pe teritoriul Romaniei.
Mentionez ca am fost indrumata catre judecatoria sectorului 1 pentru a deschide un proces de recunoastere a acesteia.Dupa ce sentinta va deveni definitiva si irevocabila ma voi putea adresa serviciului de Stare Civila de care apartin pentru a putea finaliza acest demers.
Este un proces destul de lung si putin costisitor, dar daca este corect din punct de vedere legal il voi urma intru totul.
Sper ca am inteles bine intrebarea si va referiti la transcrierea in registrele de stare civila romanesti a unui certificat de casatorie eliberat de autoritatile din Turcia. Nu inteleg de ce vi s-a indicat ca solutie judecatoria etc., procedura este una destul de simpla.
Aveti nevoie de:
- Cartea dvs. de identitate in original si copie
- Certificatul ori extrasul de casatorie in original eliberat de autoritatile straine, care sa contina apostila conform Conventiei de la Haga (trebuie sa il apostilati in Turcia la autoritatile competente)
si o copie a acestuia;
- Traducerea certificatului în limba romana, legalizarea si autentificarea traducerii de un notar public din România
- Copia certificatelor de nastere (al dvs. si al sotului)
- Declaraţie din partea dvs. autentificata de un notar public din Romania din care sa rezulte numele pe care v-ati invoit sa il purtati in timpul casatoriei, precum si daca ati mai solicitat transcrierea certificatului in registrele de stare civila romanesti.
Daca ati mai fost casatorita este necesara si o copie legalizată a sentinţei de divort (cu stampila definitiva si irevocabila).
Puteti suna la Starea civila de la locul dvs. de domiciliu din Romania (unde trebuie sa faceti transcrierea) sa cereti detalii, sau rugati pe cineva din tara sa fac asta pentru dvs. daca situatia dvs. este una mai speciala (de ex. ati mai fost casatorita in Turcia), pentru ca in continuare ma intreb de ce ati primit acea indrumare spre Judecatoria Sectorului 1. Nici daca ati fi dobandit cetatenia romana la cerere nu trebuie sa mergeti in instanta ca sa faceti transcrierea.