Acum 7 ani, eu si sotia am infiat legal copilul unei rude. Mama copilului avea numai 18 ani, fara mari posibilitati financiare de-a creste copilul, si nu stia exact cine ii era tata (a fost co conjunctura mai ciudata)l. Am mers impreuna la judecatorie, si a dat renuntare, iar noi l-am infiat.
Acum este casatorita cu un vechi prieten, care crede ca e tatal copilului, si sincer, se pare ca are destule sanse sa fie asa. La momentul respectiv, el n-a dat nici o declaratie cum ca ar fi sau nu de acord cu procesul de infiere, si nici nu apare in certificatul de nastere al copilului - la "tata" nu este trecut nimic. Acum, din cate am inteles, vrea copilul inapoi cu totul, inclusiv cu numele. Noi nu suntem pregatiti sa renuntam, mai ales ca avem posibilitati mai mari decat ei, si putem sa-i oferim mai multe copilului. El ne ameninta cu un proces, iar mama copilului - cea naturala - incearca sa nu se amestece prea mult in astfel de discutii.
Ce sanse reale are? Dupa atata timp in care am investit timp, bani si sentimente in acest copil, ni-l poate lua, eventual bazandu-se pe un test ADN? Exista vreo clauza pe undeva prin dreptul familiei/civil? Noi n-am gasit nimic, si nici nu suntem dispusi sa renuntam asa usor. Cum ne poate ataca el si cum ne putem apara noi?
Daca aveti vreun sfat pentru noi, l-am aprecia enorm.
In primul rand, sansele asa zisului potential tata sunt destul de reduse de a obtine ceva in instanta... cel mult o recunoastere de paternitate poate obtine si un drept de vizita la copil. Atat. Evident, va fi un proces de durata, costisitor, dar asta pe dvs va priveste mai putin si nu trebuie sa va faceti griji pana nu trece efectiv la actiune
Stimate domn Petre, problema vizitelor nu s-a pus niciodata, din moment ce amandoi ne viziteaza periodic. Potentialul tata vrea in schimb copilul, pe care, drept vorbind, l-a iubit de la inceput, dar nu l-a acceptat ca fiind al lui.
Deci sa inteleg ca n-ar trebui sa ne facem griji prea mari?
Din nefericire pentru el (pentru presupusul tata biologic) si din fericire pentru dvs. (parintii adoptivi) daca adoptia s-a facut prin respectarea tuturor regulilor atunci nu se mai poate face nimic pentru a modifica situatia. Adoptia este definitiva.
In mod normal nici mama biologica si nici presupusul tata nu trebuie sa aiba legaturi cu copilul. In fata legii sunt niste straini. Bun, inteleg ca mama e o ruda etc si ca o primiti in casa...dar presupusul tata n-are nici o drept nici la vizita si nici sa va streseze. Daca insista aveti posibilitatea sa anuntati politia. Repet: dvs. sunteti parintii copilului si legea nu mai acorda nici un drept parintilor biologici.