avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept succesoral

Un copil infiat de matusa sa (sora mamei biologice), are dreptul la mostenire de la ambele parti (si de la mama biologica si de la matusa), daca nu s-a facut nicio renuntare din partea sa la mostenirea dinspre mama biologica?
Mentionez ca este vorba de o mostenire de la strabunici, iar acest copil mai are 2 frati biologici (de la mama) si spune ca are dreptul la o parte de la mama biologica (care s-ar imparti in 3) + partea de la matusa care a infiat-o si crescut-o. Totodata nu vrea sa arate actul de infiere(deci exista suspiciunea ca doar a crescut-o).
Multumesc,
Camelia
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:45, 20 Noiembrie 2008
Depinde de adopţie.

Dacă a fost adoptat cu efecte depline, legătura lui de rudenie cu părinţii fireşti a încetat. Adoptatul cu efecte depline nu are vocaţie succesorală faţă de părinţii fireşti, ci numai faţă de adoptator.

În schimb, dacă adopţia a fost cu efecte restrînse, adoptatul păstrează legătura de rudenie cu părinţii fireşti, avînd şi vocaţie succesorală. Totodată, devenind rudă cu adoptatorul, îl va moşteni şi pe acesta.

Suspiciunea va fi înlăturată odată cu dezbaterea succesiunii, prin prezentarea actului de adopţie şi a certificatului de naştere.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi infiat costiconstantin costiconstantin buna ziua in anul 1978,am fost infiat de o familie cu acordul parintilor mei biologici. Dupa o luna de la infiere, mama adoptiva a decedat ,dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Copilul infiat mosteneste averea tatalui biologic? Alenc Alenc Un copil infiat de cel de-al doilea sot al mamei, dupa moartea tatalui biologic, poate participa la masa sucesorala a acestuia? (vezi toată discuția)
Moștenirea copilului adoptat timpuriu timpuriu un copil adoptat poate sa mai mosteneasca familia biologica ? (vezi toată discuția)