Va supun atentiei urmatoarea speta: dupa 8 ani de la comiterea unei fapte, o persoana este condamnata la o pedeapsa de 7 ani cu executare.Ulterior condamnarii apare o lege noua care prevede pentru aceasta fapta pedepse de la 1 la 5 ani inchisoare. Detinutului, din cauza unor dovezi noi aparute in cauza ii este admisa cererea de revizuire, instanta pronuntandu-se astfel:,,caseaza hotararea nr..., si rejudecand condamna inculpatul..."
Avand in vedere ca termenul prescriptiei speciala in cazul unei infractiuni pedepsita cu inchisoarea de pana la cinci ani se considera 7 ani jumatate,oricate intreruperi ar fi fost(deci inclusiv intreruperea pe perioada existentei primei hotarari) precum si faptul ca din momentul casarii sentintei pana la condamnarea din nou a inculpatului, stiintific si practic timpul nu sta in loc, se poate pune in discutie reactivarea prescriptiei speciale?
Nu am analizat chiar matematic situatia expusa dar prescriptia nu il ajuta dupa o prima vedere.Asa zic eu ca va vedea situatia si judecatorul.
Pentru a se putea ajunge la o alta concluzie ar fi mult de gandit si mult de analizat in concret...
Nici nu se stie daca se poate ajunge la o alta concluzie...deoarece ar trebui facuta o demonstratie in drept deosebit de spectaculoasa...daca s-ar gasi vreo chichita...
Nu stiu despre ce chichite vorbiti, insa parerea mea este ca in momentul casarii hotararii, dosarul se afla in stare de judecata iar termenul de 8 ani trecut pana la prima hotarare executorie plus cele cateva minute din sala de sedinta dintre momentul casarii hotararii si a pronuntarii unei noi hotarari, depaseste termenul prescriptiei speciale.
Aici cred ca este problema stiintifica a profilului uman.
Problema dvs. vizeaza intreruperea termenului de prescriptie.
Fiind o hotarare definitiva nu casarea este importanta in cazul expus de dvs..
Problemele juridice apar tocmai de la faptul ca este o hotarare judecatoreasca definitiva.
Eu inteleg exact la ce anume v-ati gandit...dar este nevoie de mult mai mult de atat si trebuie amplu motivat pentru a exista sanse...