Buna ziua,
De 12 ani lucrez pentru o banca. Am 42 de ani. Acum vor sa ma dea afara zicand ca nu mai corespund din punct de vedere profesional, insa eu cred ca problema lor e varsta mea. Vor sa ma trimita in fata unei comisii si dupa cum am inteles de la altii cine ajunge acolo nu prea are sanse. In cursul ultimelor 2 ani asa au fost dati afara mai multi de la noi.
Intrebarea mea ar fi daca e legal ce fac ei acum? Daca am dreptul la salariu compensator, sau salarii compensatoare. In cazul in care ma dau afara am dreptul la somaj?
Va multumesc pentru ajutor.
Daca este vorba despre o concediere pentru necorespundere profesionala atunci:
- aceasta poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
- angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
- salariatul beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Salariatii concediati in baza art.61 lit.d C.mun. pot beneficia de somaj , numai daca indeplinesc conditiile prevazute de lege .. in speta, ar trebui indeplinita si conditia stagiului minim de cotizare : 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.