avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu locuiesc in apartament si administratorul vrea sa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu locuiesc in apartament si administratorul vrea sa treaca 1 persoana la intretinere.

Am citit articolele dvs. rugamintea mea este cum sa procedez la intretinere pt ca administratorul vrea sa treaca o persoana la intretinere desi noi numai locuim din februarie in apartament, fiind plecati pt o perioada mai lunga din tara. Din articole reiese ca ai dreptul sa te treci la intretinere doar daca stai 15 zile consecutiv in apart. Alta situatie daca pleci cu familia o luna de zile ii scoti pe toti de la intretinere, de ce nu sunt aceleasi reguli pentru cel care pleaca pt un an din apartament?administratorul vrea sa treaca o persoana la intretinere, implicit la nr de persoane se plateste si gunoiul.Am inteles ca tb platite doar cheltuieli administrative care sunt pe apartament, dar el trecand o persoana la intretinere apar si cheltuieli pe nr de persoana. Normal trebuie sa treaca 0 persoane si lunar sa am decat salariul femeii de serviciu si administrator, nu? In sedintele comitetului de scara niciodata nu s-a votat acest lucru sa fie trecuta la intretinere o persoana care nu locuieste, dar administratorul sustine aceasta minciuna, i-am cerut o copie dupa procesul verbal in care locatarii au fost de acord cu trecerea la intretinere o persoana, dar nu mi-a trimis deoarece nu are asa ceva. Va rog lamuriti-ma cum sa procedez, va multumesc mult pt ajutor!

Cel mai recent răspuns: Nivea , utilizator 00:26, 3 Septembrie 2023
1-Administratorul de imobil in calitate de simplu angajat nu detine autoritatea si lmita de competenta sa dispuna masuri in sarcina proprietarilor
2-In situatia in care ati anuntat oficial asociatia de proprietari ca in apartament urmeaza o perioada de timp sa nu locuiasca nici o persoana,pe cale de consecinta presedintele de asociatie are obligatia sa ia act si sa nu calculeze obligatiile de intretinere decat strict aferent parti comune fara consumuri individuale
3-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia ,pe care urmeaza sa il informati referitor la situatia cu care va confruntati din partea angajatului asociatiei de proprietari=administratorului de imobil
gmancila a scris:

Normal trebuie sa treaca 0 persoane si lunar sa am decat salariul femeii de serviciu si administrator, nu?

Da si nu!
Pesoanele se scot de la cheltuielile de intretinere in urma unei cereri. Daca in apartament nu locuieste nimeni, asa cum este cazul dumneavoastra, se trec zero persoane la intretinere in urma cererii aprobate de presedintele asociatiei. De aceea am spus "da".

Dar pentru un apartament cu zero persoane, proprietarul apartamentului suporta toate costurile, toate cheltuielile lunare, cu exceptia celor care se repartizeaza pe numar de persoane, conform legii. De regula pe numar de persoane se repartizeaza taxa pentru gunoi (salubritatea), consumul comun de energie electrica (ilumunat casa scarii si consum functionare lift) si gazul (daca nu este contorizat pe fiecare apartament).
Toate celelalte cheltuieli se suporta de proprietarul apartamentului chiar daca sunt zero persoane si, de regula, acestea sunt: cheltuieli cu salariile si indemnizatiile (presedinte, administrator, cenzor, casier, instalator, femeie de serviciu...), impozite si contributii la stat, cheltuieli administrativ-gospodaresti (birotica, rechizite, materiale de curatenie...), service lift, service instalatii electrice, service instalatii sanitare, reparatii ale proprietatii comune (terase, subsoluri, pereti exteriori, casa scarii, interfon, usi....).
Apoi pe apartamentul nelocuit pot fi repartizate si cheltuieli conform consumului, daca de exemplu mai trece cineva din cand in cand pe la apartament si spala, uda florile..., consumand apa. Pot fi trecute acestui apartament si cote din apa rece sau/si calda pierduta intr-o avarie. Pentru perioada de iarna pot fi trecute cote din factura de incalzire conform cotei de proprietate... De aceea am spus "nu", in sensul ca nu vi se repatizeaza numai "salariul femeii de serviciu si administrator", asa cum spuneti dumneavoastra.

Dar aveti dreptate ca trebuie sa figurati cu zero persoane daca ati anuntat asociatia ca nu locuieste nimeni in apartament.

Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
Adriantot, moderator
Eu raspund din experienta care o am - situatie similara.
Prima intrebarea pentru administrator ar fi: de ce 1 persoana si nu zero? Intrebare neplacuta.

In primul rind ar trebui verificat cum se face calculul intretinerii la asociatia dvs. Eu am auzit de aceasta practica cu scosul persoanelor de la intretinere (in teorie) care de fapt nu are nici o influenta la plata intretinerii (in practica). Nu prea are importanta cite persoane se trec la intretinere daca asociatia are alte calcule.

Normal ar fi ca pentru un apt. nelocuit, sa se plateasca cota parte indiviza fara sa fie inclus: salariu femeie servici. Din cite stiu eu.

1) CHELTUIELI PE PERSOANA
-Apa calda
-Apa rece
-Canalizare pluviala + ape meteo (Da, ninge si ploua dupa numarul de persoane al apt.)
-Gaze naturale
-Salubritate
-Energie electrica iluminat parti comune
-Energie electrica lift
-Salariu operator ecologic
-Comisioane CEC, banci

2) CHELTUIELI PE COTA PARTE INDIVIZA :
-Incalzire comun
-Abonament revizie furnizor caldura
-Administrativ gospodaresti (femeie servici)
-Transport
-Reparatii
-Salarii presedinte administrator, contabil
-Service lift
-Service interfon

Dar surpriza o sa fie cind se face constatarea: cheltuielile pe persoana sint trecute la cota parte. Atunci chiar nu are nici o importanta ca este trecut pe avizier 0, - , 3, * ,(nr. persoane).

Eu platesc pentru apt. nelocuit ( trecuta cu "-" persoane, nici macar zero) aceasi suma de bani la intretinere ca si apt. populat de 1 / 2 / 4/ 10 persoane. Conditia este ca apartamentele sa aiba aceasi suprafata.

Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
ContSters226650, utilizator
Nu va suparati, de unde ati scos acest mod de repartizare asa amestecat?

Va rog sa cititi HG 1588/2007 la partea de repartizare a cheltuielilor.
In primul rand multumesc! Vad ca mesajul scris acum 2 zile nu a aparut, cine stie!!! Apartamentul este contorizat apa, gaze, incalzire termica. Florile le-am daruit, deci efectiv nu exista consum pe apartament. Pierderile la apa stiu 100% ca acestea le imparte pe apartament la consumul de apa lunar. Caldura fiind oprita trebuie sa platesc o cota parte pentru tevile care trec prin apartament, ok, aici imi este clar. De exemplu daca un vecin pleaca pt o luna la tara cu intreaga familie, acestia au dreptul sa fie scosi integral de la intretinere, de ce difera daca eu nu locuiesc in apartament sa fiu trecuta o persoana. Am rugat administratorul sa imi arate ca exista un proces verbal ca urma unei sedinte cu proprietarii comitetului de scara in care s-a hotarat ca sa fie trecuta o persoana la intretinere daca nu locuieste nimeni, ei bine nu mi-a mai raspuns la mesaje pt ca nu exista nici o consemnare nicaieri. Alta problema aparuta este firma care citeste agentul termic, ca urmare a faptului ca nu am dat citirea la repartitoarele de caldura, mi-a trecut din oficiu un consum estimat de ei aiurea, pt ca eu lunar plateam in jur de 150 lei(este un apart. calduros si izolat termic), iar la estimarea lor din oficiu am ajuns cu caldura la 220 lei. Administratorul imi spune ca tb sa platesc aceasta estimare/eroare si mi se v-a face regularizare la anul. Intrebarea mea este atata timp cat sa ma furnizat caldura, regularizarea de ce nu s-a facut cu luna urmatoare?

Alte discuții în legătură

Imobil nelocuit nicki nicki Sunt proprietarul unui apartament in care nu locuiesc, fiind plecat din tara. Din cand in cand, pe acolo, mai trece mama mea pt. a verifica apa, curentul, etc. ... (vezi toată discuția)
Intretinerea la bloc pt un copil irinukiry irinukiry As dori sa stiu daca un bebelus nu are facilitati la intretinere? Trebuie sa plateasca intretinerea cat un adult? Nu mi se pare normal si corect pentru ca el ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari,obligatii de plata kora27 kora27 sunt obligata sa platesc pt o persoana la asociatia de locatari atat timp cat nu locuieste nimeni in acel imobil,datoriile mele repezentand curatenia pe ... (vezi toată discuția)