avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare despre succesiune;
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare despre succesiune;

Buna ziua,

Tot stau si ma gandesc... De cateva luni sunt in situatia de a fi proprietara unui apartament. Am un copil in varsta de 15 ani.
In cazul tragic in care ... eu si copilul meu...murim ...cui ii revine apartamentul meu?
Trebuie sa fac un testament in sensul asta?
Apartamentul fiind in Bucuresti si eu fiind plecata din tara...pot face testamentul in tara in care locuiesc?

Alina

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 18:20, 5 Mai 2012
Daca doare sunteti pe cale sa deveniti proprietara , insa inca nu ati devenit proprietara, nu puteti face acte de dispozitie pentru un bun a carei proprietate inca nu o detineti. Dupa ce veti dobandi dreptul de proprietate veti putea incheia si un testament, fie autentic, fie olograf( scris, semnat si datat de dvs. personal).
alina0 a scris:

Buna ziua,

Tot stau si ma gandesc... De cateva luni sunt in situatia de a fi proprietara unui apartament. Am un copil in varsta de 15 ani.
In cazul tragic in care ... eu si copilul meu...murim ...cui ii revine apartamentul meu?
Trebuie sa fac un testament in sensul asta?
Apartamentul fiind in Bucuresti si eu fiind plecata din tara...pot face testamentul in tara in care locuiesc?

Alina

Va multumesc

art. 962 C. civ. Pentru a putea mosteni, o persona trebuie sa aibe calitatea ceruta de lege sau sa fi fost desemnata de catre defunct prin testament. Art.955 alin 1,C.civ. patrimoniul defunctului se transmite prin mostenire legala, in masura in care cel care lasa mostenire nu a dispus altfel prin testament. Art. 963, alin 1 C.civ. Mostenirea se cuvine, in ordinea in ordinea si dupa regulile stabilite in prezentul titlu, sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume; descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia dupa caz. -alin. 2 C. civ. Descendenti au vocatie la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colaterali numai pana la gradul al patrulea inclusiv. -alin. 3 C. civ. In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite statului ( comunei, orasului sau, dupa caz municipiului in a carei raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii)
Sigur ca puteti intocmi testamentul acolo unde va aflati.
Insa, testamentul D-VS. are efecte in cazul incetarii d-vs din viata. Asa incat, transmisiunea mostenirii va avea loc catre legatar dupa incetarea d-vs. din viata. Daca in acel moment fiul d-vs. se afla in viata, riscati sa-l dezmosteniti.
Nu il va dezmosteni total, dar il va afecta patrimonial pe fiul ei.

Ce alte rude mai aveti in afara de copil?
Raspunsul la aceasta intrebare v-ar putea lamuri cine ar veni la mostenire.
Aveti o sora, parinti?

alina0 a scris:

Apartamentului va reveni in ordinea urmatoare:

1. Parintilor dvs.
2. Fratilor/surorilor sau descendentilor acestora pana la gradul IV
3. Bunicilor,strabunicilor...
4. Unchi,matusi...

In cazul in care aveti si un sot,ii va reveni si lui o cota parte,in functie de gradul fata de dvs. al celor cu care vine la mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui rÃmÂne mostenirea cioarec carmen cioarec carmen După decesul tatălui au venit la mostenire soţia supravetuitoare şi copilul din altă căsătorie.După decesul soţiei ,dacă ea nu are moştenitori ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa verisor marius_wiz marius_wiz Buna ziua Speta in cauza ar fi : am un verisor mult mai in varsta de gradul 2 care nu are copii, frati sau parinti din pacate. El mai are doi verisori de ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)