Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
Pentru a obtine subventia este necesar sa:
- încheiati o conventie cu agentia;
- depuneti o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca în ultimii 2 ani nu ati mai fost în raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate;
Pentru somerii în varsta de peste 45 de ani prezentati urmatoarele documente :
a) act de identitate (copie);
b) actul in baza caruia au fost incadrati in munca (copie).
Inteleg ca sunteti angajator, este bine de stiut:
Incepand cu 2009 prin OUG 192/2008 (Modifica Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stimuland angajarea somerilor, a somerilor de peste 45 de ani si a absolventilor) angajatorii care creaza noi locuri de munca si care incadreaza in munca, pe locurile de munca nou-create, someri aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca pentru o perioada de cel putin 3 luni consecutive de la data inregistrarii in evidenta acestor agentii beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 3 ani. Valoare indicator pt 2008 a fost de 500 lei, rezulta 500*8= 4000 lei pentru fiecare persoana angajata.
OUG nr. 192/2008 mai stabileste ca angajatorii sa mentina acest post 3 ani, in caz contrar daca inceteaza raporturile de munca sau de serviciu anterior termenului de 3 ani sunt obligati sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana incadrata, plus dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
Ptr.mine situatia ar trebui facuta retroactiv.Se poate?
La data angajarii persoana nu mai lucrase de 5 ani de zile,dar nu a fost inreg.la agentia de plasare a fortei de munca,si nici acte de somaj nu avea.
In aceasta situatie se poate rezolva?
Conform art. precizat - In art. 85 (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în
vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale ...' face referire la termenul 'somer' iar conform aceleiasi legi Conform LEGE nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă -definitii:
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
IV1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la pct. IV şi se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la
alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.
Insa - orice solicitare de sume trebuie facuta in baza conventiei incheiate cu agentia teritoriala, si ma indoiesc ca vor fi de acord sa o incheie retroactiv; discutati cu dansii.