Buna ziua,
Pe scurt situatia se prezinta in felul urmator:
Sunt persoana contractuala intr-una din primariile de provincie si chiar daca nu ma situez in categoria functionarilor publici (cand este vorba de drepturi), atunci cand a fost vorba de obligatii si de legile statului in vigoare la acea vreme am suportat o diminuare a salariului cu 25% (teoretic). Dar nu asta este problema.
In anul 1979, am absolvit o facultate, obtinand diploma de subinginer, functie sub care am activat pana la 31.08.2010 (urcand toate treptele ierarhice pana la subinginer gradul IA). La data mentionanta anterior, printr-o dispozitie a Consiliului Local si in urma completarii studiilor in aceeasi specialitate (am devenit inginer diplomat) a avut loc o transformare a postului in care activam, corespunzator perfectionarii studiilor. Ca urmare, din functia de subinginer gradul IA (ultima treapta, cea mai de sus), am coborat la inginer "baza" sau ultima gradatie cea mai de jos, luand-o iar de la capat, ca acum 30 de ani, numai ca pe "scara" inginerilor.
Intrebarea este urmatoarea: Continunand studiile in aceeasi specialitate (eu consider ca m-am perfectionat, totodata) si avand loc doar o transformare a postului, adaugandu-se astfel cateva sarcini specifice locului de munca, in plus, s-a procedat corect in cazul meu, luand-o iar de la baza si bineinteles cu salariul corespunzator "scarii" inginerilor ?!
Dar ceea ce urmeaza, mi se pare mai de neinteles:
Am functionat deci, din 01.09.2010 (ca urmare a unei dispozitii a Consiliului Local, precizam) ca inginer sau mai bine zis ca inspector de specialitate gradul II, gradatia 5 cu un salariu de 1374 de lei, pana la 31.12.2010. Incepand cu 01.01.2011, am activat tot in aceeasi functie, dar o data cu marirea de salariu in cuantum de 15 % de la inceputul anului 2011, salariul tarifar, care in cazul meu este egal cu cel de baza, a suportat o "crestere" negativa, astfel ca de la 1374 a "crescut" la 1184, salariu pe care il am si in prezent. In urma tuturor retinerilor (cas, somaj, etc.), restul de plata fiind de 883 lei, dar asta e alta poveste.
Intrebarea este urmatoarea: Este corect, ca in urma majorarii salariilor, printr-o hotarare de guvern, salariul sa suporte o "crestere" negativa, ca in cazul meu ?! Este totusi o hotarare de majorare si nu de diminuare a salariilor.
Cu speranta ca imi veti da un raspuns plauzibil la problema expusa, va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate si mult succes in activitatea dumneavoastra.
Cu stima si consideratie,
Cel mai recent răspuns:
Kyandra , moderator
23:00, 7 Mai 2012