avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general majorari de intirziere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

majorari de intirziere

Ma aflu in urmatoarea situatie:

In 2007 in situatia:FISA SINTETICA TOTALA ptr. neplata TVA de 10700, mi s-a calculat o dobinda de :

660 lei ptr.o intirziere de 72 de zile (de la 25.07.pina la 05.10.07) si de
784 lei ptr.o intirziere de 173 de zile (de la 25.07 pina la 15.01.08)

Dupa aceasta perioada am platit restanta la tva,iar in noua Situatie sintetica pe care am solicitat-o in aprili 2008 n-am mai aparut cu datorii si nici cu penalizari. Nici site-ul Min.de Finante nu cuprindea nici o dobinda sau penalizare.
Acum 2 zile la o noua solicitare ,au reaparut sumele de penalizari ,actualizate la zi.
Problema este insa ca ptr.perioada de neplata de la data de 25.07.2007 si pina la 15.01.2008 adica ptr.cele 173 de zile eu ar trebui sa platesc 1444 lei adica 660 +784.
Nu cred ca este corect calculat,dar poate ca nu stiu eu cum ar trebui.
Llogic mi se pare ca daca de la 25.07.07 pina 15.01.2008 penalizarea a fost 784 aceasta este suma care ar trebui platita
As dori, daca poate sa ma ajute cineva ,cu modul de calcul al acestor dobinzi(asa se numesc in actele de la adm.fin) sau unde sa pot cauta sa ma documentez.

Multumesc !


Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 20:09, 11 Decembrie 2008
Modul de calcul al majorarilor de intarziere este, de regula, liniar, pe zile calendaristice, incepand cu ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care expira termenul de plata si pana la data indeplinirii conditiilor de incetare a calculului.

Determinarea cuantumului dobanzilor se realizeaza utilizand urmatoarea formula:

Majorari de intarziere la data t = Suma datorata x Nr. de zile intarziere (de la scadenta pana la data t) x cota majorarilor de intarziere (0,1%)

Sfatul meu

Avand in vedere ca majorarile de intarziere se stabilesc de catre organele fiscale pe baza deciziei de calcul al accesoriilor, consideram ca in prezent nu trebuie achitate din proprie initiativa de catre societate.

In cazul in care se doreste achitarea oricaror obligatii ce ar putea fi datorate de societate, puteti solicita organului fiscal emiterea unei decizii de impunere care sa consemneze cuantumul si modul de calcul. Numai pe baza acesteia majorarile de intarziere vor putea fi inregistrate in evidenta proprie a societatii ca obligatii fiscale, in timp ce, pe baza aceluiasi document, majorarile considerate nedatorate pot fi contestate.
Accesoriile obligatiilor fiscale au suferit transformari importante in timp atat din punctul de vedere al structurii, cat si al nivelului
Conform art. 120 alin. (7) din Codul de procedura fiscala, nivelul majorarii de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere si poate fi modificat prin legile bugetare anuale.

Avand in vedere obiectivul majorarilor de intarziere de a descuraja neplata obligatiilor fiscale in raport cu alte obligatii de plata ale contribuabilului, nu sunt de anticipat cresteri ale nivelului majorarii de intarziere. De altfel, luand in considerare faptul ca unei cote de 0,1% pe zi ii corespunde un nivel de 36,5% pe an, se poate constata ca majorarile de intarziere sunt cu mult mai mari decat cele mai penalizatoare dobanzi practicate pe piata.
Exemplu:
La data de 10 martie, la SC Globus SRL, organele fiscale stabilesc in urma inspectiei ca obligatia fiscala reprezentand impozit pe salarii este de 2.000 lei, si nu de 1.700 lei cat a fost achitat la 25 ianuarie 2008. In consecinta, societatea va datora pentru diferenta de 300 lei dobanda incepand cu 26 ianuarie.

Majorarea de intarziere datorata la 10 martie 2008 este in valoare de 13,5 lei, aceasta fiind calculata astfel:
300 lei diferenta de plata x 45 zile calendaristice x 0,1% cota majorarii de intarziere.

Va multumesc din suflet !

Deci calculul Adm.fin. cred ca este gresit(calculez acum);se poate vedea si fara calcul acest lucru.

As dori sa ma m-ai ajutati cu o problema:
in situatia in care intr-o luna ies cu suma de platit la TVA,(4423=100) ,si nu o platesc,dar in luna urmatoare reusesc sa acopar aceasta pierdere(4424=150),pot sa nu platesc suma in continuare,sau indiferent de suma acoperitoare (150),sint obligata sa platesc minusul inregistrat (100)?


Multumesc !
Da! puteti compensa suma de plata, cu suma de recuperat din luna urmatoare. ATENTIE nu sunteti scutit de plata dobanzilor de intarziere.
Nu va obliga nimeni sa platiti minusul.:wave:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metoda de calcul cipry_blue cipry_blue Imi poate explica cineva cum se calculeaza sau unde gasesc metoda de calcul pentru impozitul pe profit, inclusiv cum se aplica penalitati. Ma refer la o firma ... (vezi toată discuția)
Calcul dobanzi si penalizari contributii la buget ciobanc ciobanc am studiat normele de calcul a dobanzilor si penalizarilor de intarziere la plata cpntributiilor la bugetul de stat,dar calculele mele nu sunt conforme cu fisa ... (vezi toată discuția)
Calcul accesorii bugetul de stat vlad.r vlad.r Buna ziua Am o intrebare in legatura cu dobanzile si penalizarile calculate de fisc. Acestea pot depasi debitul ? De exemplu, la o TVA de plata ... (vezi toată discuția)