avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa plec de la firma si sa beneficiez de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa plec de la firma si sa beneficiez de somaj?

as vrea sa stiu daca se poate sa plec de la firma unde am lucrat prin somaj ,desi sfa mi-a zis ca nu se poate ,pt ca vrea sa angajeze personal
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 31 Iulie 2013
Sefa s-a gandit probabil la plecarea in somaj prin desfiintarea postului ocupat de dvs.de aceea v-a invocat faptul ca doreste sa angajeze ulterior.
Dar ,.daca aveti stagiul de cotizare corespunzator,respectiv 12 luni in ultimile 24 de luni,ati putea beneficia de somaj de ex. si prin concedierea dvs. pt. necorespundere profesionala.
Interventie moderator

Am rugamintea sa continuati discutiile incepute folosind butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos). In acest mod exista continuitate intre discutia initiala si intrebarile si raspunsurile ulterioare. Multumesc!

Gabriela Pintea


miriam1 a scris:
multumesc pt raspuns ;sa mai avea si alteoptiuni?
Eu inteleg ce vrea sa spuna sefa dvs,si ea se refera ca daca va da afara in somaj,ea nu mai poate angaja alta persoana din moment ce v-a data afara in somaj. Legislatia spune undeva ca daca patronul a concediat pe cineva,nu are dreptul sa mai angajeze pe altcineva pe acelasi post daca a dat afara un angajat care avea acelasi post.
Ce mi se pare mie dubios,este faptul ca sefa ptr sefa dvs e mai usor sa angajeze o alta persoana daca dvs plecati de bunavoie prin art 55 (demisie),caci daca va da ea afara prin art 65,nu ar avea drept sa mai angajeze ptr o perioada de timp ( cred ca 1 an)
Incercati sa nu mai confundati concedierea indivduala cu cea colectiva ... unde exsta prevazut In legislatie interzicerea unei noi angajator in cazul concedierii individuale?
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea efectiva a locului de munca şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase. ... alte conditii nu sunt reglementate

p.s.
Informatiile care nu au suport legal pot duce in eroare userii ...

@Tarzan2012,

Daca angajatorul are nevoie de un post ,nu se joaca de-a desfiintatul si infiintatul ulterior a acestuia,numai pt. ca un angajat ar putea beneficia de somaj indemnizat in urma unei astfel de concedieri.De aici provine si refuzul de altfel justificat al angajatorului de a accepta concedierea individuala prin 65(1).
Nu se pune problema ca nu are voie sa angajeze ulterior concedierii individuale prin desfiintare de post un anumit interval de timp,legea nu prevede o astfel de restrictie,ci ca desfiintarea trebuie sa fie efectiva,adica postul dispare din statul de functii(organigrama)si angajatorul nu poate face o noua incadrare decat dupa ce va reinfiinta postul,il va declara vacant la ALOFM,va parcurge procedura de selectie/recrutare,ceea ce implica timp si un efort financiar care pot fi evitate.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionala andda2u andda2u Buna ziua! Ajutati-ma va rog cu raspunsul la urmatoarele intrebari: 1. Daca la evaluarea pentru concedierea pe motiv de necorespundere profesionala trec ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters244413 ContSters244413 Buna ziua, Va rog sa i-mi spuneti care este modalitatea de incetare a contractului individual de munca atunci cand patronul nu este multumit de activitatea ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? kosty_bancila kosty_bancila Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din ... (vezi toată discuția)