Buna ziua,
Va rog sa i-mi spuneti care este modalitatea de incetare a contractului individual de munca atunci cand patronul nu este multumit de activitatea prestata?
Eu am in contract stipulat un preaviz de 20 zile? Daca i-mi propune demisia s-o accept?
Va multumesc!
1. Demisia nu poate fi impusa si nici propusa de catre angajator ... încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea dvs de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
2. Sunt mai multe modalitati :
- concediere pentru necorespundere profesionala (art.61 lit.d C.mun.)
- concediere pentru desființarea postului (art.65 C.mun.)
- concediere disciplinara (art.61 lit.a C.mun.)
3. Pentru fiecare dintre aceste modalitati exista o anumita procedura pe care trebuie sa urmeze angajatorul .. in caz contrar, concedierea este lovita de nulitate absoluta.
4. In cazul concedierii in baza art.61 lit.d si art.65 C.mun., termenul de preaviz este de mini 20 de zile lucratoare.
5. Daca va dati demisia, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.