avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals in inscrisuri sub semnatura privata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals in inscrisuri sub semnatura privata

Buna ziua
As dori sa stiu ce pedeapsa se poate primi pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata . Mentionez ca persoana acuzata nu are antecedente penale si nu a mai fost cercetata penal pana acum. Se poate primi doar o amenda administrativa fara a se " pata " cazierul ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: valyungureanu , utilizator 15:48, 9 Mai 2012
In cazul faptelor cu caracter penal,se poate primi o amenda in comf.cu art 18 indice 1,dar aceasta va aparea in cazier comform legii.Amenda nu poate fi in acest caz administrativa.
Multumesc pentru raspuns
Cat timp va aparea in cazier ?
Am inteles de cei de la politie ca in acest caz se poate da o amenda administrativa. Acum nu mai stiu ce sa cred. Mai astept si alte pareri
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
retex, utilizator
Sub denumirea „infractiuni de fals”, legiuitorul a inclus intr-o categorie distincta de infractiuni, in Titlul VII al partii speciale a Codului penal, faptele de alterare a adevarului cu privire la anumite entitati - inscrisuri - care au menirea, potrivit legii, sa faca dovada adevarului pe care il exprima sau il atesta.


Conform art. 290 Cod Penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 (falsul material in inscrisuri oficiale), daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Latura subiectiva a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata presupune vinovatia faptuitorului sub forma intentiei directe, deoarece, prin savarsirea faptei, acesta urmareste producerea unei consecinte juridice.



Intentia priveste atat actiunea de falsificare, cat si actiunea de folosire sau de incredintare a inscrisului falsificat altei persoane spre folosire in vederea producerii unor consecinte juridice. Latura subiectiva a infractiunii este realizata si atunci cand inscrisul falsificat a fost folosit pentru dovedirea unui fapt adevarat, deoarece un inscris falsificat creeaza intotdeauna o stare de pericol pentru increderea publica pe care legiuitorul a urmarit sa o apere prin incriminarea falsului in inscrisuri.



Consumarea infractiunii are loc, dupa caz, in momentul in care autorul falsului foloseste inscrisul falsificat sau il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, moment in care se produce si urmarea periculoasa.
) Persoanele inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsa privativa de libertate de cel mult 3 ani si au trecut 20 de ani de la data ramanerii definitive a condamnarii;
e) au decedat;
f) au fost scoase de sub urmarire, s-a dispus fata de ele incetarea urmaririi penale ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
g) au executat masura educativa a libertatii supravegheate, a internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ;
h) a trecut un an de la data aplicarii masurii educative a mustrarii.
(2) In cazul cand in cazierul judiciar al persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) -d) si f) exista si alte mentiuni, se sterg numai mentiunile care impun scoaterea din evidenta.
Cititi deci prevederile literei d.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
Dorel Dumitru, Alte profesii
retex a scris:

Am inteles de cei de la politie ca in acest caz se poate da o amenda administrativa. Acum nu mai stiu ce sa cred. Mai astept si alte pareri


Cum a zis si cineva mai sus, aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda penala.

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pentru fals ganj ganj buna,as avea si eu o intrebare... imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa???? in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)
Legea penala mai favorabila art5 codul penal czs czs Buna ziua Doresc un raspuns la urmatorea speta: -pentru fapte petrecute in cursul anului 2011,si aflate inca in stadiul de Cercetare Penala se aplica legea ... (vezi toată discuția)
Falsificarea unui inscris sub semnatura privata cristian x cristian x In urma ca cca. 2 ani am infiintat o firma intr-un mod nu tocmai legal, mai exact am semnat eu in locul vecinilor, parintilor si al administratorului de ... (vezi toată discuția)